Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 28 februari 2010

Bocken Bruse !


Storbocken i "de fyras gäng" får allt längre horn. Från några små knölar, för en månad sedan, är de nu ca 15 cm höga och har börjat dela sig i toppen. Två dagars töväder och frost i natt, har gjort att det blidats ett tunt skarlager på snön. De mindre rådjuren kan gå på detta, men de större sjunker igenom.
Körde ca en mil i går för att titta efter eventuella Lo spår. Hitta ett par, men de var täckta av blötsnö, så att art- och tid bestämma var omöjligt. Att det finns Lo i området ganska säkert.

fredag 26 februari 2010

Snö till salu, billigt och mycket, bara att hämta!


Nu är nästa alla taken skottade fria från drivor av snö. Det tog oss ca 4 timmar och det är tonvis med snö. Bilden är från ingången till verkstan och lokalen där vi lämnar ut utrustning. 1.20m hög med snö.Behöver läsarna snö så är det bara att hämt a:)

onsdag 24 februari 2010

Risvikens ZOO är nu öppet! 12 besökare onsdag förmiddag


I dag hade vi 10 rådjur utan för huset. Påspädningen av nya gäster är troligen en get med 3 killingar som tidigare varit på Övre Risviken, men som nu sökt sig ned mot sjön, där det är lite mindre snö ute på uddarna, vilket är positivt, då rådjuren kan skrapa fram blåbärsris.
Strax efter gick en älgko med kalv över isen mot söder, men de var borta när kameran kom fram.Älgarna har tuggat bra på de fällda asparna.

Visst är det fint med en riktig vinter.


Djup snö, kallt, sol och vindstilla. Vad mera kan man begära av en riktig vinter. Bilden är från en Överlevnadskurs i Glaskogen för en del år sedan. Vi var ute i en vecka och bodde i snön och tält. Förflyttning varje dag till ny övernattningsplats.
Kallt - ja vist, men det är bara att gilla läget och anpassa sina kläder och annat till rådande omständigheter och tänka positivt.Att lära sig behärska negativa omständigheter kräver en del, men man är betydligt bättre rustad om det uppstår oväntade situationer.
"Så gå in för att gå ut" oberoende av väder och vind.

tisdag 23 februari 2010

Stubbefolket aktiviteterna kommer på TV i vår, först i Norge.


Under sommaren och hösten har filmen om "Stubbefolket" gjorts färdig. Norsk TV kommer att visa de första 3 programmen under våren. SVT har visat intresse för programmen enligt Fantasifabriken som har gjort dom. Den 12 Mars är det en förhandsvisning i Årjäng för alla inblandade.Det vill säga, att det endast är visning för de som fått inbjudan.

För vår del i sommar, på Nordmarkens Kanot Center, kommer vi att erbjuda barnfamiljer följande:

TÄNT VAR DET HÄR.
Ett arrangemang där familjer får lära sig allt om att göra upp eld
på många olika sätt utan tändstickor. Drilla eld, eld med stål och flinta m.m.

SKOGSHUGGARE FÖR EN DAG.
Här lär sig barn och ungdom att fälla träd, hugga upp ved och en hel del annat i förbindelse med skogsarbete,anpassat till barn och ungdom.

PROVA PÅ KANOT.
Man hyr en kanot under dagen och lär sig paddla på ett säkert och riktigt sätt. Bra möjlighet till meta och fiske också.

PROVA PÅ KLÄTTRING.
En kvällsaktivitet där man lär sig och provar på att klättra på ett högt klättertorn.

PADDLA I STUBBEFOLKS KANOTEN.
Paddling i den 11.5 meter och 1.70 stora kanoten. Här måste man vara minst 10 deltagare för att klara av detta.

Mera om allt detta kommer senare på vår hemsida och detalj program finns även på Turistbyråar i området lite längre fram.

Vi gratulerar FANTASIFABRIKEN med Morten Mycklebust och hans medarbetare till hela det fina upplägget och ser fram mot en intensiv sommar med STUBBFOLK på olika platser i BARNENS GRÄNSLAND.

måndag 22 februari 2010

Nytt besök av råbock med konstiga horn



I dag kom det en ny råbock med fina basthorn. Mellan hornen en konstig utväxt som om det var början till en extra uppsättning av hornprydnad?. Den hade sällskap med en mycket fin och välväxt vuxen get. Sammanlagt var det 6 rådjur samtidigt inom 10 meter från huset. Välkommen att komma hit och titta. De kommer när jag visslar.

söndag 21 februari 2010

Fällt träd och kört fast



Tidigt på förmid-
dagen fällde jag ett par stora aspar till rådjuren och älgarna. Det har kommit 2 nya rådjur på besök. En större bock och troligen en get. Var förbi huset Bockudden, som vi hyr ut då och då. Här vad det rejält med snö, men allt var i god ordning.
Vi skulle försöka rensa den tilltänkta "FLYGPLATSEN " ute på sjön för snö, men det gick bara inte. Det är för mycket snö för en liten blog framför en 4-hjuling. När vi skulle lämna isen kör vi fast rejält i ca. 60-70 cm snöpå stranden och måste kalla på hjälp från en granne med en stor traktor.
Maskiner är nu i garaget för tining av snö och is. Det var nämligen en hel del vatten på isen som frös till på maskinerna.15 minus var det.

lördag 20 februari 2010

Nu är det vinter på riktigt i Nordmarken.




10-15 grader kallt. Snödrev, och det bara snöar och blåser igen.Tak rasar på hus lite längre söderut.
Vissa vägarna är igenkorkade och en varning 2 utfärdad av SMHI. Varning 2 innebär stora risker och svårigheter för allmänheten. Så i dag är det stugsittande.
Bilderna är från Nordmarkens Kanot Center där nu drivorna blir allt högre.2010.02.20 kl 1100.

torsdag 18 februari 2010

Nu kommer snön igen.


Var i dag ute för att med några danska vänner fiska abborre. Det var lätt snödrev och blåste kallt, så vi sökte lä i skogen istället, där vi grillade korv och trivdes i största allmänhet. Vi hade med både snöskotern och 4-hjulingen. På flera ställen "stöpe" så det var svårt att hitta en säker körbar väg.
Kommer det mera snö kan det bli problem med "flygfältet" vi plogat. Vid hemkomsten till timmerhuset kom de fyra rådjuren på parad för att hälsa på.

Betala med kontokort ?



Svensk handel, banker, polisen m.fl. försöker minska kontant-
handel. Var i går kväll på ett intressant informa-
tionsmöte där man talade om de risker som kan uppstå när man hanterar kontanter. Penningtransport, butiksrån, bankrån är en ständig källa till oro då vissa i vårt samhälle vill komma åt pengar för olika föremål oftast kriminell verksamhet.
Därför förordar man att kunder och gäster betalar med kontokort i så stor utsträckning som möjligt och undviker betalning med rena pengar för att minska riskerna,
Vi på Nordmarkens Kanot Center anslutar oss till projektet "Ett säkrare västra Värmland" och på så sätt dra vårt strå till stacken.
Vi förordar således att våra gäster i fortsättningen försöker betala med kontorkort vilket vi accepterar med glädje.

onsdag 17 februari 2010

Fly and Drive Rygge Airport, Oslo to Base Camp Risviken


Nyligen har RYAN AIR öppnat en ny flygplats i Rygge söder Oslo. Den ligger betydligt närmare Nord-
markens Kanot Center än Torp SV.Oslo. Det finns avgångar från många platser i Europa till fantastisk låga priser. Gå till RYAN AIR´s hemsida WWW.RYAN AIR.SE och beställ biljetter boka din kanottur och meddela oss ankomst tid så finns vi där när du landar.
Vi har nu ett erbjudande.
Boka din kanot/ kanoter innan 1 Maj 2010 betala allt, så kör vi gratis t/r från och till Rygge Flygplats och till Base Camp Risviken,
Nordmarkens Kanot Center.

måndag 15 februari 2010

Svårt att komma in i huset ?


När man är ute en stund och vill tillbaka in så står det ett par rådjur och
"passar" ingången. Billigt och bra "vakt-bolag" näää, det kostar ju en del renfoder.

söndag 14 februari 2010

Klart för landning


I dag tidigt på morgonen gjordes sista finjusteringen av plogningen. Nu är banan klar och har blivit helt suverän- Hjärtligt tack för fint arbete Roger.
Välkomna att se på uppvisningen 12-14 mars.

lördag 13 februari 2010

"Flygplats" på Västra Silen, Risviken


Har i dag fått värdefull hjälp av granne med att ploga upp 15x200 meter landningstråk på sjön. Flygstråket skall användas helgen 12-15 mars 2010 av ett antal modell flygare från Skandinavien som kommer med bl.a. större skala 1/4 modeller.
Flygning sker den 13/3 och 14/3 om väder m.m, tillåter. Bland annat kommer en engelsk Spitfire modell från Slaget om England att visas upp. Det tillhör sonen Kim.
Det kommer deltagare med VM status med sina fina modeller.
De som har intresse av modellflyg är hjärtligt välkomna.

fredag 12 februari 2010

Nu går abborren till, kanske


Det har varit en längre period med dåligt isfiske, Timmar av väntan , nya pimpelhål på "bra"ställen, men ingen fisk. Här är en bild på en fiske kompis som inte vill visa sig i helbild, men fisk blev det.
Skall prova i morgot får vi se.

Småfåglarna har det svårt i kölden.


Just nu tömmer små-
fåglarna ett rör med solrosfrön på ett par timmar. Späck och talgbollar går också åt. På nätterna är det mellan 15-20 minus så i gryningen är det kamp om mat vid fågelbordet. Det är just nu ett 10 tal olika fågelarter,men talgoxen, tofsmes, entita dominerar. De behöver alla sin egen vikt i foder varje dygn för att inte frysa ihjäl och visst är det trevligt att följa denna aktivitet.
Det är en del av naturupplevelserna i området.

torsdag 11 februari 2010

Älgarna samlas på Base Camp 1


Sent i går kväll kom de första två älgarna till "stora trädet" som jag fällt på Base Camp 1. Det är en "bauta" asp som ligger med mycket knoppar i toppen. Det var mörkt så det blev inga bilder. På morgonen i dag kom de vanliga vännerna i rådjursflocken och försökte sig på dels detta träd och en del andra aspar som jag lagt ikull.
Hoppas att flera fäller lämpliga träd nu.

tisdag 9 februari 2010

Mycket snö och sol i Risviken.



Det vackra vinter vädret fortsätter. Rejält kallt och mycket snö. Gick en tur bland kanoterna idag för att kontrollera. De är ännu täckta med snö, men snart skall de ut på fina vildmarksturer igen. Flera grupper börjar boka nu och bokar man tidigt så blir det ju en del rabatt på "tidig bokning".
Vårt eget hus är också "översnöat" med det isolerar ganska bra.

söndag 7 februari 2010

Färska lodjurs spår söder Risviken



17 minus i morse, men sol och vindstilla. Tog skotern ut till en bra fiskeplats, men fick bara en liten abborre som knappt vår katt blir mätt av. Däremot pinfärska lodjurs spår fra Räckelspaden och fram till strax norr Oviksand. Här hade lokatten valsat runt ett tag och kollat lite gamla rådjurspår, innan den gått mot söder och ned mot norra Lövnäsviken. Högst ett par timmar gamla. Bilderna är dels löpspår och dels närbild på avtryck av tassarna. Blev utskälld av råbocken när jag återvände till huset.

lördag 6 februari 2010

Skogens konung på tidigt besök


Tidigt på morgonen var det en älgtjur strax intill eldstaden på Camp 1. Den betade lugnt på enbuskarna ca knappt 50 meter från vårt hus. De senaste dagarna har det varit en hel del spår efter älg runt huset och uppe på stora vägen. Tydligen har älgarna sökt sig ned från storskogen och mot sjön där snödjupet är mindre.
Rädjuren som är våra matgäster har nu sina legor närmara och närmare huset och mellan legorna går nu fina smala stigar.

fredag 5 februari 2010

Snödjupet ökar nu till 50 till 60 cm


Nu är det mycket snö i området. I går rasade taket på en industribyggnad i Årjäng på grund av för mycket snö och vind.
Rådjuren börjar få det svårt att ta sig fram så jag har kört upp spår med snöskotern för att uderlätta deras födosök.
Abborrfisket tar fart och nu blir det fina isar, sol och lämpliga temperaturer 2-4 grader minus så i morgon blir det isfiske. Synd att inte flera provar på detta. Jag hjälper gärna till. Det är bara att ringa 0573 38060 så ordnar jag transporten till bra fiskeställen.
Skit fiske på er alla:)

Fly and Drive.

Nu håller vi på att undersöka billiga transporter från flera flygplatser i Tyskland och till Rygge sydost om Oslo. Ryan Air har priser för 38;- Svenska kronor om man beställer i god tid.Vi återkommer med besked senare, men visst är det bra.

onsdag 3 februari 2010

3/2 2010 kl 09.50 = 10,000 besök på bloggen.

Hej alla
Tack för alla besök på bloggen. I dag i rykande snöstorm passerades besök 10.000, ett fantastisk resultat, som sporrar till att fortsätta med information av vad som sker vid Nordmarkens Kanot Center, vad vi gör osv.
Det är ju bara ca 3 månader kvar tills de första kanoterna skall klyva vatten i Nordmarken.
Tack alla som är med på bloggen.
Preben Mortensen

måndag 1 februari 2010

"De fyras gäng" kom fram


Gårdagens besök av råbocken upprepades i dag. Nu i sällskap med
"stam-
gäster" det är han som står längst till vänster. Det är mycket mera vaksamma de senaste dagarna och lämnar foderplatsen lite då och då i full karriär, men kommer snart tillbaka när jag visslar.
Det har blivet lite skara på snön så det låter mycket när djuren rör sig, och det är ju både bra och dåligt. Svårt att få tag i blåbärsris för dom , men lätt att höra om någonting smyger sig på. Har fått flera rapporter om lokatt i området, men ännu bara ett besök hos mig för ett par dagar sedan.