Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

torsdag 31 mars 2011

Ursäkta röran vi bygger om.



Just nu bygger vi om i kanot-utläm-ningen, kontoret och vår lilla affär.


Vi vill erbjuda våra kunder lite mera plats., större sortiment i affären och plats så man kan sitta ned och planera sin kanot tur eller andra äventyr. Vi kommer även att ordna, så man kan få en kopp kaffe m.m.

Ingången till det nya blir genom 2 dörrar från parkeringsplatsen, så ser man direkt var man går in. Ut- och inlämning blir kvar som förut.

Om allt går som vi beräknat kommer vi ochså att sätta in en vedkamin. Nu hoppas vi, att i stort ha klart till säsongen börjar, men om allt inte är klart till 100% så ber vi om ursäkt. Men det blir fint det lovar vi.

Vi kommer att ha samma stil som i den nya dusch- och toalett avdelningen som vi byggde förra året. Hyvlade tallstocker från egen skog, stenkakel på golv och på några platser till för att få till i natur och vildmarks stuk.

Översta bilden är med sonen Kim som har totalansvaret och idén.

Nu är våren på väg.

Vi har VÅR här i Risviken. var har ni eran? Ett litet ord skämt. Nu är det Tussilaogo vid stranden i kanotviken, snart kommer de första blåsipporna i slänten ned mot sjön. Isen blir dock kvar ganska länge som det ser ut just nu.

måndag 28 mars 2011

Repeat business ?

I dag måndag tidigt på morgonen fick vi åter besök av våra vänner från halvön. Det var de tre älgarna. Nu kunde vi se dom ordentligt. Det är en stor älgko, en stor älgtjur och en mindre fjolåring tjur. De var runt huset under ca 20 minuter. Tyvärr kom inte vara danska vänner, som bor i Hyttan Bockudden, så de fick se dom, men det blir säkert flera tillfällen. Äppelträdet mår inte så där bra just nu och mindre tallbuskar runt trappen blir avskalade, men vi kommer kanske att ses flera gånger om inte annat till älgjakten och kanske som älgstek till hösten.

söndag 27 mars 2011

Veteranerna tillbaka i Nordmarken för 19-gången

Som jag tidigare skrivit om,var en far med sin son här för många år sedan på sin första kanottur.
Sommaren som var, 2010 var de här igen och jag fick en bild där sonen visar en torrtall, där de under alla år ristat de årtal de varit på platsen.

Efter detta och då de är de kanotister som varit här flest gånger, bjöd vi i familjen dom på en gratis lång weekend i vårt vildmarkshus Bockudden. En av dagarna gick de på isen ut till den plats ,där denna tallstock var. Nu hade trädet av ålderdom ramlat, men inristningarna var kvar. Vi beslutade att ta med tallstocken till

Base Camp i Risviken och här skall vi på något sätt ta vara på den och ha den som återkommande minne, av de två personer som så flitigt genomfört 18 års veckolånga kanotturer i Nordmarken.

Jag svänger min paddel, som en hälsningar och hoppas att de åter kommer att paddla i området flera år framåt.


lördag 26 mars 2011

Vedhögen växer, jobb väntar ?















Nu är veden för vintern 2011-2012 nästan klar. Nu börjar vedhuggningen för vintern därefter. Det är en rejäl hög som jag måste såga förhand med en vanlig såg och klyva med yxa. Men det är jag van vid, Jag kan det där med vedhuggning, så det så.




Oj jag fick vist med fel bild på vedmaskinen, vedklyven, transportbandet, det var inte meningen, jag vill att ni skall tro att jag hugger för hand, men det är bara skoj. Jag har effektiv hjälp av maskiner, så det går på några dagar.

onsdag 23 mars 2011

Isvarning Västra Silen, bara veckor kvar till våren


Hej
Just nu är det varmt, blåsigt och solsken. Det tar hårt på isen på Västra Silen.Var ytterst försiktig då det har bildats råkar och "vindhål" där smältvatten rinner ned och gör isen mycket tunn kring dessa. Vidare vid uddar och grund.
Glöm inte is dubbar och gå aldrig ensam ut på isen.
Bilden är från slutet april 2010.

söndag 20 mars 2011

Ny modell på abborrar.








Var i dag ute i 4 timmar på erkänt bra fiskeställen. Sol, lite vind och härligt varmt på sjön. Isen ca. 70 cm på vissa ställen. En hel del äldre spår efter lokatt, men även älg och mycket rådjur som strövat runt på sjön mellan öarna.
Jag hade satsat på nygrillad abborre, men tyvärr blev det "Hakuna Samaki" Swahili för "ingen fisk".
Jag hittade dock dessa två korvar i ryggsäcken så de fick bli ersättning. Ganska bra, mycket skinn, men lite ben, så det var en bra ersättning.
Jag ger inte upp hoppet. Åter inga andra fiskare ute, men jag såg en del gamla borrhål.

fredag 18 mars 2011

Det märks att vinter börjar ta slut




Vi har haft en period med varma dagar och kalla nätter. Snön har smält på många uddar nära sjön. Det märks på rådjurens besökv id matningsstället. Besöken blir nu bara en till två gånger i dygnet. De kommer mest en och en nu. Storbocken "Bruse" som vi kallar honom har rejäkla horn som sticker långt upp för öronen.
En del timmer från södra skiftet körs i dag till sågverket och det är bra innan tjällossningen sätter in.

onsdag 16 mars 2011

15.000 NYTT REKORD, DE BARA ATT TACKA .

I dag på kvällen passerades 15.000 besökare på vår blog. Tillsammans med den statistik som försvann för ett tag sedan är det ett suveränt resultat. Jag tackar alla läsare och ser gärna att ni lägger in kommentarer eller kretik.
De bare å åk. som Stenmark sa.
Full fart in i framtiden.

Rendevous!! i Nordmarken ?










Vi är ett par stycken Bushcrafters som har börjat tala om ett eventuellt ordna en träff på Base Camp i Risviken. Det skulle vara en internationell träff där deltagarna delar med sig av erfarenheter, talar om uppförande i natur, synpunkter på utrustning och helt enkelt träffas vid lägereldarna m.m.
Vart tionde år har vi haft nöjet att ha medlemmar från The MacFie Canoe Club som gäster på en träff med mellan 40-50 deltagare varje gång.

Vi funderar vidare.
Bilden är från 2010 års träff med Macfie gänget.

tisdag 15 mars 2011

The Doorman.

Tidigt på morgonen var det 3 stora älgar vid ingången till köket och "guides" ingången. Tjuren låg 1,5 meter från dörren, kon kalasade på vår enda äppelträd. Tänk om det kunde vara en del gäster här. På sommaren är ett av topp önskemålen att få se älg. Speciellt tyska gäster, de är helt vilda med älg och betalar gärna en större summa pengar för att få se dessa ståtliga djur.
En anledning till denna invasion av både älg och rådjur är att vi fällt en del skog och både asp och tall grenar är en basföda för djuren.
Kommer att gå försiktigt i dörrarna när jag skall ut från och med nu.

måndag 14 mars 2011

CIRKUS ZOO ELLER DJURPARKEN




Nu kommer älgarna allt tätare på timmerhuset. I kvällningen kom tre stycken En stor fin tjur och en mindre samt en stor bastant ko. De var ca 25 meter från huset och betade på de aspstockar som ligger staplade vid vägen. Samtidigt var det två rådjur utanför fönstret och jag försökte att få både älgarna och rådjuren på samma bild men det blev inte så bra. Man ser älg eller rådjur tydligt dock inte på samma bild men det kommer säkert flera tillfällen.
De börjar bli rena djurparken.

söndag 13 mars 2011

Storbocken på kvällsbesök


Strax innan skymningen kom storbocken på besök. Har ser ut att må fint och tar för sig av stödfodret. Oftast kommer han tillsammans med den vi kallar "gråa geten", men av och till kommer han med i "de fyras gäng". Nu är det blåbärsris framme på en del av uddarna vid sjökanten så rådjuren har nu sitt normala foder att tillgå till viss del..

Detta är en skitsak!


Var i dag och tittad närmare på stället där vi fällt ett antal aspar. Det är helt nedtrampat av både älg och rådjur. Det går väl an. Men det är fullt med spillning i stora högar så systemet förstår jag är, att mata in i ena ändan och ut i den andra ändan! Men det blir givetvis en del gödsel för gräsmattan så någon nytta gör det.

Det är bra förstår jag att på sina marker fälla en del aspar som foderstöd för klövviltet vintertid. Det var även spår efter hare.

fredag 11 mars 2011

Så kom "småfolket" också.


Strax efter att jag tyvärr skrämt älgarna kom det fyra rådjur fram till asparna. Jag satt i bilen och tog bilden genom frontrutan så kvalitén är inte den bästa, men alltid kul att dokumentera händelser. Jag har satt ut en skylt med förbjuden körriktning och både älg och rådjur förstår sig på skylten, de går inte förbi den !!!
Om det blir sol och fint väder i morgon hoppas jag att det kommer is fiskare till oss för att fiska abborre. Jag kör gärna ut er till någon bra plats. Vi säljer fiskekort.

Nu kommer de stora gästernas i 4-tal




Just nu har vi fyra stora älgar på området. De är vid parkeringen där vi för ett par dagar sedan fällde ett större antal aspar. Att smyga sig på dom nu när snön "väsnas" på grund av lite frost är i stort omöjligt. Det väsnas och med älgarnas goda hörsel kommer jag endast fram till ca 30-40 meter från dom.
Men visst är det en upplevelse att ha skogen konung så nära inpå knutarna.

tisdag 8 mars 2011

Ibland blir det fel, men så är det.

Sent i går kväll kom det två stora älgar nere på parkeringen. De var på väg mot de aspar som vi fällt. Jag smög mig ut i mörkret för att komma närmare så jag kunde ta en bild. Men när jag skulle sätta in rätt avstånd tryckte jag på kameran så det blev en blixt. Den stora tjuren och kon försvann i full karriär över fälten bak kanotställningarna. Jag fick med de närmaste träden och en fin gren.Älgtjuren står med huvudet och äter på aspkvistarna.
På grund av skogsavverkningen är det säkert flera besök under nätterna av spåren att döma.

söndag 6 mars 2011

En solig söndag på Västra Silen.













Vasa Loppet, VM i skidskytte, VM på 5-milen och en massa annan sport på TV.
Vi hade vår egen tävling. Hustru Gun tog guld med 2 fina stora abborrar och jag själv kom på silverplatsen med en något mindre. Inte illa att komma tvåa när det bara var vi båda som fiskade ett par timmer i stekande sol. Förstår bara inte, att det inte är flera är ute på isen och fiskar i detta härliga vintervädret.

När vi kom in från isen, kunde vi se att rådjuren, redan har hittat grenarna. från de stor asparna som fällts vid parkeringen.
Nu käkar de på alla knopparna på de mindre grenarna.

lördag 5 mars 2011

Risviken gör skäl för namnet.


Efter ett par intensiva dagar med fällning av skog är den stora maskinen nu klar. Nu när man kör eller går på stora vägen söderut ser man Västra Silen genom en gles tallskog. Om några dagar körs allt virket ut för vidare transport till sågverket. Det är ju alltid en fråga om naturhänsyn, estetik, lönsamhetoch hur man skall använda sina skogsarealer.
Det vi har fällt var mogen skog enligt den skogvaktare som hjälpt oss med klasseficering.
Nu kommer det ju att under ca 1 års tid vare en del ris på området, men inte så det stör vår verksamhet.
Är det någon som är sugen på att hämta ris så är det fritt fram (nej jag skojar lite igen) .
Det blir nog så att vi själva får ta bort ris som ligger olämpligt.
Bra att huggningen blev gjort i vinter, minimala markskador och ingen inverkan på fågelbo med ägg eller ungar.
Eftersom det enligt experter är en boplats från stenåldern någonstans, så var det ett lite området vi inte fick lägga ris på. Beviset för denna boplats, som man inte vet var ligger, var ett fynd av en bit flinta på stranden!!

onsdag 2 mars 2011

Stora pojkar vill ha stora "leksaker"

Nej jag skojar.
På södra skogen vid Base Camp Risviken har vi ett skogsskifte som vi inte användere i verksamheten.
Så nu blev det vedhuggning för nästa vinter.
Nej jag skojar igen. Vi hugger för att skogen är mogen och vi behöver en hel det tallstocker till en utbyggning av vår lilla affär och göra receptionen lite större. Vi försöker att göra någonting nytt varje år så nu blir det en del ändringar vid receptionen. Vi kommer även att utöka sortimentet i vår affär. Så snart stockarna blivit till fina tallbräder och de har torkat en del så kör vi igång. En del väggar kommer bort och utrymmet blir nu ca 20 m2 större i golvplan.