Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 28 april 2013

Elden, människornas första uppfinning

Elden var den första mänskliga "uppfinningen" för många 100.000 tals år sedan, troligen i Väst Afrika, där man funnit spår i Olduwai klyftan vid Great Rift Wally.
Besökte en bensinmack i dag, där man sålde brasved för79:- per påse. Upptäckte att jag sitter på en rikedom utan att ha pengarna, men väl veden. En fin vedstapel för köksspisen vintern 2014-2015 är redan klar. Vidare är årsförbrukningen av ved på Kanot Centret för vintern 2013- 2014 klar och nu går fritiden åt till att såga, klyva, stapla för vintern 2014- 2015.
På överlevnadskurserna brukar jag lära eleverna att " Den förberedde överleva" så det gäller ju att föregå med gott exempel.
Veden skall ju fällas under vintern, klyvas innan pingst, och staplat innan midsommar. Så är gammelmans reglen för att få bra ved.
Veden staplad mot solig söderväg med sol och utrymme mot väggen till vedboden.

fredag 26 april 2013

Säffle -kan jag få en kopp kaffe ?

Kort tur till Säffle. Kom att tänka på Hasse Alfredsson´s monolog om Säffle.
Men på vägen dit såg jag en stor fin ensam älgko på ca 200 meter avstånd i närheten av Sillegårds, som vi säger här i Risviken.
Annars har det under vintern varit lite älg synliga, men det har jo också varit en del vargar i närområdet, så det har troligen en effekt.
I dag rensade hela kanotviken så nu är det bara att sjösätta kanoter för en fin vårtur.

torsdag 25 april 2013

Nu släpper isen i Kanotviken vid Västra Silen.

Se senaste dagarnas ihållande blåst samt regn och lite varmt har gjort att isen på Västra Silen nu nästan är borta. Det är lite flytflak inne i en del vikar men storsjön är tom.
Fiskgjusen, storlommen har kom i går så nu närmar sig våren med stormsteg.
På morgonen såg jag en del vak i sjön troligen regnbågarna som går upp i ytan för att hitta föda. Fisket kan börja.
En hel del olika flyttfåglar har kommit till Nordmarken så nu fattas bara ett par dagar med varmt och soligt väder,så är det vår - äntligen.

måndag 22 april 2013

En orm gör ingen sommar.

Såg den första stora svarta huggormen i går. Den låg under lite grenar och löv vid ingången till vårt hus.
Nästa huggorm såg vi i dag vid husväggen. Soligt och varm plats. Med lite lätt övertalningsförmåga ringlade den ned i södersluttningen till sin bohåla.
Nu är det ju på det viset, att huggormar är fridlysta, så det gäller att varligt får bort dom från närheten till huset.
Katten blev biten i går eftermiddag, ena tassen svullnade upp lite, men i dag är det helt OK. Jag misstänker att det inte var första gången.
Så nu kan vi nog säga att våren är på gång. Tussilago finns vid stranden och blåsipporna måste bara ha ett par dagar till.  Isen på Västra Silen är nu snart borta. Får vi lite vind och regn, kan vi sjösätta båtarna och fisket efter Regnbåge just i islossningen är ju en riktig höjdare.

fredag 19 april 2013

Besökare i Nordmarken -bra eller dåligt ?

Kanotsäsongen är räddad stod det i Nya Värmlands Tidningen för ett par dagar sedan. Bakgrunden är att SCOA, Scandinavian Canoe Outfitters Association, inte vill gå med på en ca 33.5 % höjning av den frivilliga Naturavgiften på 30:- per dygn, det som skall betalas om man vistas i kanotområdet och använder lägerplatserna. Denna avgift vill man höja till 40: -per person och dygn, för de som hyr kanoter. De som kommer med egna kanoter eller inte löst Naturkortet innan start, skall betala 60: - per person och dygn. Dessa 60 :- per person dygn  betalas  således om vistelsen sker på de lägerplatser som finns i kanotområdet .
En styrgrupp bestående av 2 markägare och personer från respektive kommuner, beslutade då att alla lägerplatser, vindskydd, toaletter m.m. skulle nedmonteras med början 1 Maj. Just det som kanotister betalat för under många år för att få uppfört.
Motiveringen var att lägerplatserna och dess tillsyn och därmed kostnader, inte skall belasta kommunernas skattebetalare.
Men man glömde att nämna att det årligen inkommer mellan 1.2 till 1.5 miljoner kronor till skötsel varje säsong från just Naturkortet . De senaste 10 åren har det således betalats in ca 13 miljoner.  
Markägarna får 3000:- per år som hyra av den lägerplats de ställer till förfogande på ca ¼ ha.
Nu har dock styrgruppen i dagarna beslutat att fortsätta verksamheten 2013 och man har kört ut ved till lägerplatserna. Veden har staplas och är tillgänglig, så att inte olaglig avverkning skall ske av gästande turister.
Situationen är olycklig och SCOA har varit i kontakt med både Länsstyrelsen i Värmland och Jurist från Naturvårdsverket för att klarlägga de regler och lagar som gäller för denna avgift och möjlighet för tillsyns personal att kräva en hög avgift på 60:- per person och dygn om man inte löst avgiften innan start på sin kanottur. Det är inte tillåtet.
Således skall ett föräldrar par med en dotter på 13 år i samma kanot under en tio dagars tur betala 1.800 för att paddla och idka friluftsliv.
Nämnas bör kanske att det är så, om de vistas på en lägerplats.  Men om dessa lägerplatser i vissa områden är överfulla av stora utländska  grupper, som  förhindrar  familjen att utnyttja det de betalat dyrt för, får avgiften  inte betalas tillbaka.
Vad gör man då? Det är som att förbetala för ett hotell rum, men det bor redan folk i rummet när man kommer, och man får inte tillbaka det man betalat för.
Det är det som kallas ”Det Goda Värdskapet” eller ?

Gör pengar till din Gud och de kommer att plåga dig som djävulen

Harry Fielding

Brittisk författare 1707-1754

 

torsdag 18 april 2013

Ny börjar det bli farligt på isarna

Under de senaste dygnen  har det både regnat, blåst och varit varmt. De bra isarna börjar nu bli förrädiska
så till de sportfiskare som kommit till Risviken och Västra Silen för att fiska bör vara extra försiktiga nu och ha rätt klädsel, rätt säkerhetsutrustning och inte vara ensamma.
Bilden är från en av våra Vinter överlevnadskurser.

måndag 15 april 2013

Regnbågarna blir allt större och större

Fick i dag se en bild på en stor Regnbåge som fångades i mars månad 2013 i Västra Silen. Vikten 5,7 kg. Stolt yngling.
Grattis

lördag 13 april 2013

Var i dag på en liten biltur för att eventuellt i nattens nysnö finna spår efter  vargflocken kring Östervallskog.Kom på spår efter troligen 3 ungvargar som sprungit i nysnös längs vägen. Svårt att tyda, men  inga andra djur springer i flock efter en väg på detta viset.
På ett ställe såg vi ett färgfenomen som jag inte kunde klara ut. På en berghäll var det en del mycket fina färger, vad detta är kan jag inte svara på men det var underligt.

Fick i dag 21/4 reda på att det vi såg troligen var Tallvitmossa.
sonen Peter är ju på Naturhistoriska Riksmuseét där det finns en del som bara kan sånt här.
Se gärna kommentaren

fredag 12 april 2013

Visst är det vildmark i Värmland

Hade i dag ärende till Grums på förmiddagen. Inne i Grums sprang det runt en varg i gatorna bildbevis finns på NWT.se. I stort samtidigt är det en kompis som ser en varg i Östervallskog. Själv kör jag Gillberga dalen mot Årjäng och Risviken. Mängder med Tranor, Canadagäss och Grågäss. Såg ett 20 tal rådjur också förrutom de som vi har vid dörren dagligen. Körde genom Glaskogen också men här finns det inga älgspår att se just nu. Vargarna  där har troligen skrämt bort älgarna.
Så visst är det vildmark i Värmland.

torsdag 11 april 2013

Våren är på väg mot nya äventyr och aktiviteter.

Nu närmar sig våren med stormsteg även om alla sjöar har tjocka isar som fortfarande bär.
Nu är det dags att planera för en ävetyrsdag i vårsolen. Vi har en mängder av olika aktiviteter som passar alla både vad avser program och kassa.
Hör av dig så "skräddarsyr" vi ett program enligt dina önskemål med vår hjälp.

Dubbel klicka på bilden så blir den större

tisdag 9 april 2013

Took a walkabout in Glaskogen

Today on a walkabout I found a new Beaver dam in Glaskogen. The beaver have already been working on the dam and very soon the road will maybe  be flooded.
There are Beaver on many lakes in Glaskogen and folks on canoe tour have a good chance to see them in the evenig just before darkness.

söndag 7 april 2013

Ännu några dagar kvar på vinterfisket.

Det är fortfarande bra isar där jag färdas kring Risviken i Västra Silen, men man måste vara försiktig och ha iskunkap.
I dag var flera fiskare på sjön sedan tidig morgon. De köpte fiskekort i god ordning och fick hyfsade fångster. Jag kom när en av fiskarna fick ett bauta hugg. Fisken kunde inte komma upp ur hålet. Vänner strömmade till och borrade ett nytt större hål bredvid. En stack ned handen i det nya hålet och kunde greppa fisken som var stor- Men det var en jätte Brax
så nu heter denna vik Braxviken, enligt de som fiskade. Den släpptes tillbaka i det större hålet. Annars var dagen solig men med en lite snål vind från NV.
Skaplig stor Brax som tog på räka

Goodby deer

Now almost all snow is gone in Risviken. Ice is still CA 50 cm thick. The deer are coming only once a day now to have some extra food. Yesterday the big buck came and I think this was the last time I saw him. The former pack of 10 dear is now gone down to only 3 but they are all doing very well and in good sharpe after a long and cold winter.

torsdag 4 april 2013

Björken har många sidor som är till nytta.

Just nu är det vedhuggning av de björkar som fälldes som gäller. De fälldes när det var som kallast och minst vatten i stockarna. Nu är det huggning till storlekar som passar spisar och öppna eldstäder. Vår solen är gynnsam för snabb torkning och innan midsommar skall allt vara inne i vedskjulet. Så är veden klar till senhösten eller ännu bättre till nästa år, som den förutseende gör, är alltid minst 12 månader i förväg, så min ved för hösten / vintern 2013 - 2014 ligger nästan klarsedan förra våren.
Att stå på vedbacken i vårsolen är inte helt fel det heller.
Men - av björkens näver kan man också
tillverka fina förvaringsdosor. Här är några som jag gjort efter indiansk metod. Vi använder dessa dagligen till kaffe, socker, mjöl, salt  m.m. och de har följt oss på många kanotfärder i vildmarken. Billiga, estetiska, vattentäta och praktiska. Bra mycket bättre än plastpåsar.

tisdag 2 april 2013

Isen på Västra Silen är fortfarande 50-60 cm tjock

Påskhelgen är över. Strålande sol, kallt på nätterna och varmt och vindstilla på dagarna. Utbytet av vinterfisket har vart gynnsamt på flera platser. Här i Kanotviken togs det på påskdagen 9 fina Regnbågar.
Jag beräknar att isarna håller ännu ett tag så fisket kan bli lyckad.
Vi har även en fin uthyrningsvilla för fiskare ledig de närmaste weekenderna.
Så när solen skiner är det bara att komma. Många har köpt års fiskekort, suveränt.