Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

torsdag 16 maj 2013

Saven rinner till !

Nu stiger saven i björkarna. Det kommer ut den finaste rena drycken som håller 8 grader, är drickbart direkt och innehåller en hel del näringsämnen och kolhydrater m.m. Perfekt dryck i en överlevnadssituation. Lönnen har samma egenskaper och i Nordamerika tappar man lönnen på saven och tillverkar den finaste Lönnsirap. Här behöver man ca 17 liter sav för att få en liter lönnsirap
Det går att tillverka söt sirap på björksav, men det går åt ca 40 liter, som långsamt skall sjuda över eld tills det bli kvar ca. en liter björksirap.
Kom ihåg att du bara kan tappa på egna björkar eller med tillstånd från markägaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar