Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

onsdag 1 april 2015

Nytt samarbete med djur.

Var under gårdagen vid Hornborgasjön i Västergötland. Först var det att titta på ca 18.800 tranor och en massa andra fåglar vid denna enorma fågelsjö. Det har blivit en tradition inom familjen. Nu träffade vi också folk från de ornitologiska föreningarna i Skara, Falköping och Skövde.
Man nämnde för oss, att det var stora problem med nedskräpning efter en del vägar mot norr. Framför allt vägen mellan Mariestad och Kristinehamn och speciellt vid ett rastställe i anslutning till ett gravfält från Stenåldern och Järnåldern. Man hade nu på försök tränat tranor, att när de flög mot norr, få dom att mellanlandade på åkrarna i närheten av gravfältet och där plocka upp sopor och ta med detta som bobyggnadsmaterial på framtida häckningsplatser.
Man hade haft ett 100 tal tranor, som man med både Naturvårdsverket i Stockholm och Länsstyrelsen i Mariestads goda minne, fått ekonomisk ersättning för att träna tranorna under mars månad. Försöken hade till ca 85 % fungerat bra påstod man. 
Det så kallade Lådbils Rallyt som sker på väg Länsväg 26 främst under vintern och på helgerna, är föremål för mängder med bilar som skall till och från fjällen och vidare till västkusten. Från dessa bilar slängs det mängder med sopor efter vägarna och på rastplatserna. Det är av sådan mängd att man som svensk tro att det är turister, som inte vet vad de sysslar med. Det är ju en vanlig inställning, det är ju de andra som skräpar ned!
Försöket startar i dag den 1 april 2015 kl. 0800 på morgonen. Då släpps de första tranor som varit i karantän, efter att träningen avslutats. Luftfartsverket har givet tillstånd till att så kallade Drönare får flyga med tranorna för att dokumentera hur det fungerar. De som styr drönarna sitter orange färgade bilar med texten.

TRANOR TAR ANSVAR.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar