Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

fredag 19 juni 2015

Säkerheten först- trivsel sedan. Stanna på land om det blåser hårt.

Tack till Nya Värmlandstidningen NWT som tog upp en insändare till tidningen ang. de tragiska kanot olyckorna som varit den senaste tiden
Oroande många olyckor
VÄRMLAND/DALSLAND: Erfaren kanotuthyrare ryter till om ledaransvar
Årets kanotsommar har börjat dåligt. Fyra allvarliga olyckor bara under juni månad.
– Vid svårt väder med kraftig blåst ska man helt enkelt inte ge sig ut. Säkerheten måste komma först!
Det säger Preben Mortensen på Nordmarkens kanotcenter i Årjäng, som har haft kanotskolor och kanotuthyrning i mer än 50 år. Han vill påminna om att säkerhetstänket alltid måste finnas där.
Tungt ansvar
– Jag blir bekymrad när jag ser hur ledare, mot bättre vetande, tar ut en grupp med oerfarna paddlare i hårt väder. En ansvarig ledare måste våga säga nej när det är befogat.
Flera kanotolyckor
En extremt kall och blåsig försäsong har gjort kanotpaddling till ett vanskligt företag på många håll i år. Den senaste tiden har fyra allvarliga olyckor med kantrade kanoter inträffat i Göteborgstrakten, Åre, i Foxen och Stora Le.
Överskattar styrkan
– Ledaren är ofta en vuxen man med en helt annan muskelstyrka än de kanske både unga och klena ungdomar som ska ut och paddla. Med kraftig blåst från sydväst får vi väldigt höga vågor här, eftersom de dalsländska sjöarna går i den vindriktningen. Ungdomar eller oerfarna vuxna klarar inte att hålla kanoten i sådant väder, varnar Preben Mortensen.
Stort risktagande
– Att ge sig ut då är som att spela rysk roulette. Oansvarigt! Vi har 12 grader i vattnet just nu. Hamnar man i vattnet klarar man sig ändå inte så länge. Inte ens med flytväst, tillägger han.
Avvakta vädret
Hans tips en sådan blåsig dag är att vara lite flexibel och vänta till kvällen med paddelturen, då vinden oftast mojnar.
Andra viktiga säkerhetsregler i sammanhanget är att alltid ha rätt påtagen flytväst på, även om solen skiner och du är simkunnig.

Viktigt också att paddla nära land, särskilt när vattnet är kallt. Har du ryggvind så tänk på att vinden och våghöjden oftast tilltar ju längre ut du kommer till den motsatta stranden. Ha en fulladdad mobiltelefon i ett vattentätt fodral på dig, inte i kanoten. Undvik alkohol. Vägra paddla ut om du känner dig osäker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar