Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

fredag 31 mars 2017

Nytt fenomen


För vi som bor i skogsregionerna och till stor del eldar med ved, så är det ju en hel del arbete. Fälla träd under vintern, köra hem, såga och klyva, låta torka i vårsolen för att senare stapla i vedbod eller utomhus, oftast för en del tyvärr med diverse plåtar och gamla presenningar. USH !
Under hösten fick jag reda på ett ganska lite känt fenomen. Detta har man tidigare, bland nybyggarna i Nord Amerika, lärt av indianer och är numera bekräftas av Smithsonian Institutet i Washington.
Så här gör man. Under senhösten samlar man nedfall grankottar. Tar dessa inomhus, gärna i närheten av en värmekälla. När de är torra till ca 98% doppar man dessa i en blandning av följande:
 
! liter 3% Värmlands mjölk. 1 liter apelsinjuice och en flaska amerikansk 75 cl. Bourbon whiskey.

Slå blandningen i en större hink, lägg i de torra kottarna och vänta några dagar innan de tas upp. De har då blivit mycket stora och efter torkning utgör de ett perfekt bränsle. 4-5 kottar som läggs in i kaminen under kvällen är fortfarande i glöd på morgonen dagen efter.

På bilden syns dels nyligen, mindre kottar som har torkat, och så några stora som varit i blandningen under ett par dagar och som jag i dag skall bruka som ersättnings ved.

Så numera vid Nordmarkens Kanot Center kommer vi att i fortsättningen endast att elda med denna nya typ av kottar.  Vi provstartar i större skala i dag den 1 April.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar