Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

tisdag 12 december 2017

Lika aktuellt i år.2017

Under de sista 14 dagarna har det varit ett stort antal naturkatastrofer. Den största stormen som man minns drabbade många miljoner människor på Filippinerna. Hela byar försvann mer eller mindre.
1000- tals döda och oerhört många skadade. Miljoner människor utan bostäder, mat, vatten och medicinsk hjälp. Samtidigt drar ett antal st...ora tornados genom centrala delstater i USA. Mycket stor förödelse även här.
Dagarna efter får vi en storm i norra Sverige. 30 000 hushåll utan ström i ett par dygn Telefoner slås ut. Räddningstjänsten och polisen nya RAKEL radio system slutar att fungera. Även här förödelse av stora mått. Strax efter en regnstorm på Sicilien med översvämningar och många döda.
Man kan börja undra varför naturen slår till under 10 dygn på så många olika platser. På många ställen fick folk ganska tidiga varningar av myndigheterna och kunde reagera samt vidta åtgärder, men gjorde man det tillräckligt?
Jag har börjat fundera om man är tillräckligt mentalt och praktisk förberedd om någonting allvarligt kan hända i ens närhet.
I USA är det på modet att bli PREPPER. Med det menas att man förbereder, preparera, sig för stora omfattande katastrofer. Lägger upp lager med vatten, proviant, vapen, drivmedel och mycket annat.
Personligen har jag under mera än 50 år lärt ut överlevnadsteknik till något 1000 tals kursdeltagare.
Hur skulle dessa klara sig om samhället slås ut. Har de lärt sig att klara sig själv med minimal utrustning? Det tror jag.
Kan man improvisera, sänka sin normala standard några dygn, sluta klaga på myndigheter att de inte gör någonting och om de gör det så påstå att det är för sent.
Eget ansvar blir kanske ett måste i framtiden. Vi kan i landsorten, inte få hit ett stort hangarfartyg från USA. Inte få hjälp av militärer i ett försvar som numera inte fungerar, mera än under en kortare tid.
Förut hade man Civilförsvaret som kunde vara till en viss hjälp och hade en del resurser, men detta sköts numera av räddningstjänsten i respektive kommun.
I dag när folk blir borta så tillkallar man Missing People. Man kanske i Sverige skulle starta MISSING ACTION. Frivilliga som hjälper till vid katastrofer, elavbrott, översvämningar. Inte så att de skall sköta verktyg och maskiner, men hjälpa till med boende, proviant, måltider transporter eller bara en hjälpande hand och en tillfällig varm sovplats och en måltid.
Det är ju så att den förberedda överlever och det är nog hög tid att bli en mini PREPPER, så att du hjälpligt, kanske i en vecka, kan ta hand om dig själv och dina närmaste.
Såg ett TV program där man stängde skolan då det inte fanns vatten till toaletterna. Sjön vad strax intill och ett par hinkar kunde säker någon skaffa fram från städskruppen och hämta vatten till de allra mest behövande för att spola toaletten med en ½ hink vatten.
I all välmening
Preben Mortensen
F.d. Civilförsvars chef i Årjängs kommun.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar