Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 13 februari 2011

Eld värmer flera gånger.
Elden är människans första hjälpmedel. Det var tack vare människans förmåga att göra upp eld och bevare den, som man kunde bosätta sig lång norrut, där det i stort halva året var minusgrader.
"Elden" värmer ju när man hugger, klyver och så småningom tänder. Elden ger värme,ljus, man kan varma sim mat, röka kött och fisk för långtidsförvaring och en mängd andra saker Den ger ännu i dag på vissa platser i världen skydd mot rovdjur. Förmågan att tända en säker eld är någonting som vi moderna människor allt mera saknar kunskap om.
På de överlevnadskurser vi håller varje år, är konsten att göra upp eld, utan moderna tändmedel i centrum. Att tända eld säkert och att inte lämna spår är ett av huvudmomenten på kurserna.
Här ser vi två ungdomar, som på en timm, måste tända en eld med hjälp av det de tillverkar och finner. Dessa drillar eld och lyckades strax innan tiden var lut. Det kräver färdighet utöver det vanliga.
De erhöll WEISS kursernas eftertraktade märke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar