Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

måndag 31 oktober 2011

Bort från gift och fällor.

Vi som bor på landet drabbas då och då av råttor,sork, mus och lämmelår.Många lägger ut gift ,en del köper fällor för att bli av med dessa skadedjur. För vår del har vi en suverän katt som håller rent på området och då vi har en del hus samt lager är det ett styvt jobb. Nu har vår katt nedkommit med 4 kattungar. 3 st är bortlovade när de blir ca 12 veckor. En blir nog huskatt för att förstärka försvaret från skadedjursangrepp.
I dagarna har de börjat ta för sig av varm mjölk med äggula och lite fast föda anpassad för småkattor.
Är det någon av våra läsare som behöver en mobil råttfälla så kan vi nog ordna en,det är bara att höra av sig.
Det är vårt sätt att i största mån undvika gift att ha mobil "råttfälla".

onsdag 26 oktober 2011

CEMA Centre Europeén de modélisme Aérien.

Läs de två bloggar efter denna först. så kommer allt i rätt ordning

Så var det stora flygdagen.Ett 50-tal piloter från främst Frankrike, men även andra Europeiska länder kom till den stora flygdagen. De flesta hade mera än ett plan med sig. Det fanns modeller, med upp till ett vingspann av 2 meter. Helikoptrar, så fint byggda att man inte kunde se skillnad på bild om det var en större eller bara en modell. Det fanns WARBIRDS dvs. modeller så noggrant byggda, att till och med piloten hade en karta fast på sitt vänstra knä. Eftersom det var ett readrivet franskt Mirageplan, och de var aktiva senast i Libyen så var kartan också därifrån naturligtvis.


Är den översta bilden här nedanför en riktig helikopter eller en modell?
Svaret ser du nederst på denna blogg.

Den ena piloter efter den andra gjorde de mest fantastiska uppvisningarna. Jetplanen flög i ca 250km i timmen med ett vrål över flygfältet. Helikoptrarna hovrade och flög skalenligt. De större modellerna flyg upp och ned, hängde framför piloten, för att sedan med hög fart gå rakt upp, vända över vingen och så ned i kraftig dykning. Det var så många trix att jag inte kan beskriva dessa.
Efter att ha sett denna fantastiska flyg uppvisningen under 8 timmar, och med den entusiasm de olika piloterna flög, förstår jag att modellflyg är en mycket fin hobby. Det fanns plan till en kostnad av
ca 170.000 SEK så det gällde för piloterna att vara försiktig, med det var proffs som flög med mångårig vana.Det fanns flygplan med 250 kubiks motorer, med 50 kubik i den fem cylindriga motorn. Imponerande att se dessa starta och landa.
Det här har ingenting med vårt friluftsliv att göra, men har man intresse för någonting så kan man uträtta mycket. Det är ju en kraftig kontrast till att paddla kanot på en stilla sjö i solnedgången strax innan "den blå" timmen det är betydligt lugnare och tystare

Bilden är en fin modell helikopter märkt som New York Fire Department.med en spännvidd på ca 1.5 meter i rotordiameter.

Besök på fransk vingård-inte helt fel.

I samband med resan till det Europeiska modellflyg centret CEMA ordnades det ett uppskattad besök på en fransk vingård, med en fin vinprovning och produktinformation Det är ett alternativt för modellflygarna om de vill ha ett par timmars paus i flygandet eller om det skulle vara lite dåligt flygväder (vilket det sällan är) Ett flertal av vingårdens  produkter finns i det svenska sortimentet. Avstånd från flygcentret till vingården ca 12 km.


Under ett par timmar fick vi se allt från 10.000 tals lagrade vinflaskor, till ektunnor med lagrad vin, djupt nede i kalkgrottor, där vinet senare skall fyllas på buteljer.
Detta besök bjuder vingården på, men givetvis kan man och bör man, köpa någonting av kvalitets vinerna som säljs i samband med besöket.
De klassiska franska druvorna cabernet sauvignon, syrah och grenache ger Chateau Vignelaure just den kraft, elegans och komplexitet som slottet blivit så känt för.  
Här Vinslottets hemsida  http://www.vignelaure.com/  samt den svenska försäljaren http://www.domaine.se/  Då detta innehåller information om alcohol kan du läsa vidare om du är över 25 år.

Centre Europeén de modélisme Aérien.

Just hemkommen från en resa till Provance i där en av våra söner hjälper folk med intresse för modell flyg att få använda denna topp anläggning för modell flyg. Du kan se mera på http://www.modellflygresor.se/.
Det är en nyresturerad gammal bondgård med en fantastisk atmosfär och ett gäng unga entusiastiska medarbetare som ser till att både boende, måltider och modellflygning är på topp-och det är det.Kan verkligen rekommenderas.


Bilderna är från frukostmatsalen och från det rum vi bodde i. Med de billiga flygresorna från Sverige till  Marseille- eller Nice på drygt 2 timmar är detta ett fantastiskt arrangemang för de som har intresse för modellflyg.
Långt från friluftsliv och kanot, men inte helt fel att någon inom familjen gör annat när vi har lågsäsong på friluftsaktiviteter och andra äventyr.

söndag 16 oktober 2011

Nu börjar Julmarknaderna.

För ett par veckor sedan började man med Julbord. Har redan sett att man säljer Fastlagsbullar ! Snart blir det väl Påskägg fast vi bara har den16 Oktober.
Var i går på en traditionell Julmarknad på Baldersnäs söder om Bengtsfors  och inte långt från där vi startade Kanotuthyrning på heltid, Laxsjöns Friluftsgård på andra sidan sjön. Det var på den tiden då Albin Ahrenberg ägde herrgården, en ikon inom tidig flygverksamhet i Sverige
Nu var mycket grejor på liten yta, allt från egentillverkade matprodukter, till stearinljus, läder ting, silversmykken och annat som skall locka till köp. Vi tittade bara! men köpte dock en liten burk med Hjortonsylt till ett kraftigt överpris.
Är man i detta område och paddlar kan det vara värt ett besök och titta på den fantastiska parken med ca över 200 olika trädsorter och ett fint Naturrum inom reservatet.


onsdag 12 oktober 2011

50.000 läsare.

I dag på eftermiddagen kom besök 26.000. Tidigare har 24.000 försvunnit så nu är vi uppe i 50.000 besök. Det gläder mig att så många följer vad vi gör och varför.
Skriv gärna en kort kommentar eller annat som kan vara intressant.
Ha dé tillvidare
Preben M

Älgjakten slut för år 2011.

Tidigt i dag onsdag avslutade vi årets älgjakt. Vår licens var på 5 vuxna och 7 kalvar. Detta resultat följde jaktlaget till 100% .
För egen del sköt jag åter en kalv på tisdagen. Sista dagens morgonpass började strax innan fullmånen gick ned över Västra Silen. En underbar höst morgon med lite frost på marken och helt vindstilla. Runt skogarna hördes grannlagens rop från drevkarlarna, och några skott ekade över sjön. En fantastisk naturupplevelse. Av de 12 älgarna på licensen sköt sonen och jag 5 stycken dvs. 41.7%. Lite tråkigt då jag gärna ser att unga nyblivna jägare får en chans till sin första älg.
Läser också i dag i NWT, att det under året fram tills i dag varit 1.721 viltolyckor på våra vägar inom Värmlands län. Det är en olycka på 10,6 på 1000 bilar, ett skrämmande resultat, så de som är mot älgjakt kanske förstår bättre.



Som en liten extra säkerhetsåtgärd har vi märkt ut alla skyttar med "Hunter" så att älgarna förstår att se upp. Nu påstås det dock från sakligt håll att svenska älgar inte förstår och kan läsa engelska, så det kanske var på grund av detta som älgjakten gick så bra.!!
Även älgarna sätter numera ut skyltar där de går.!!

måndag 10 oktober 2011

Årets älgjakt startade i dag.



KL 0700 samlades jaktlaget vid "värmen". Regler och kontroll av jaktkort m.m. genom jaktledarnas försorg, en återkommande procedur för att allt skall vara säkert och riktigt.

Första drevet det vi kallar "stordrevet" gav 2 älgtjurar och en älgko. Nästa drev var tomt på älgar. På eftermiddagen tog vi drevet "Väster Åsarna" som gav gammal älgko med en mycket liten tjurkalv. Ekipaget kom till mig där jag sköt kalven och grannskytten fick älgkon.

Sedan kan ju många frilufts vänner ha synpunkter på älgjakt, kanske främst de som bor i storstäder. Nu är det dock på det viset, att både värdefull skog och många dödsolyckor och personskador förekommer på grund av älgar och där kanske just Värmlands län leder den negativa statistiken, detta gör att vi måste begränsa älgstammen. Svårare än så är det inte.

måndag 3 oktober 2011

7 dagar innan älgjakten har älgen ingen rädsla, varför?

Man kan ju undra varför man kan gå nära en stor kapital älgtjur nu innan jakten på nästa måndag. För egen del "pratade" jag lite med den. Dvs. jag härmade en älgko. Tjuren stor kvar en bra stund, men så småningom fattade den är jag var väldig olik en älgko! och tur var kanske det. Att se älg på nära håll är ju en upplevelse för många, och de som jag haft med i år på älgturerna har alla sett ett flertal älgar.
Som mest såg vi 15 älgar under ett 2-timmars pass.
Lite skryt , men det får ni läsare tåla eller också följa med på en tur och se med egna ögon.

söndag 2 oktober 2011

Ny Älgtur i regn och dunkel väderlek.

Startade vid 16.30 tiden på den vanliga "älgrundan". Strax såg vi en pinntjur och en större ko. Senare vid en havreåker stod en ko med två fina kalvar och i närheten av skogen låg en större tjur. När jag smög närmare reste han på sig och visa stolt sin stora hornkrona. Mina engelska vänner var mäkta imponerad.
Vad jag kunde se var det en kapitaltjur med minst 16 taggar om inte flera. Som vanligt bra mörkt och stort avstånd till älgarna