Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

måndag 12 mars 2012

Katastrofen är nära - NO cold and snow.

I dag startade den sista delen av överlevnadsutbildningen för en del deltagare från Holland och England.. Först är den en veckas intruduktion i Bushcraft. Sedan en vecka advance kurs och slutligen för de som vill och blir godkända en veckas vinterkurs. Men nu har vi århundradets troligen varmaste mars vecka. Utan snö, förrädisk is och långt från det vi önskar "polarkyla" med extrem låga temperaturer. (man lär mera då)
Vi kör dock programmet enligt planerna (utan snö) men en överlevnadssituation kan ju också inträffa utan snö. Vi har tyvärr exempel på folk som förutlyckats i både snö och kyla, någon har bott 2 månader i en bil ned till mínus under 30 grader osv.
Nu tar vi sovsäckarna och all utrustning från dom i morgon. Bygger bivacker i egen skog och lär oss leva med elden. Det blir varma stenar, värmande nyingar (stockeldar)och smarta bivacker. Lite isbad, nedkylda fingrar och tända eld med en tändsticka, isfiske för att få mat och en del annat som vi inte tycker om att offentligt göra.
Så är det bara.
Bilden är från höstens kurs 2011 på några av deltagarna, där 4 av de på bilden är med, bland andra på årets vinterkurs och gör TUMMEN UPP,  ett tecken på att allt fungerar både mentalt och praktiskt,

Keep focus on the target and your powder dry.

Täck inte bristande kunskap med utrustning utan  täck bristande utrustning med kunskap!
Så är det bara och bra mycket billigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar