Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

torsdag 31 mars 2016

Världsnyhet i Årjäng!


 
Under vintern producerar de vindkraftverk som finns i Årjäng en hel del EL. Det behövs för värme och ljus samt till industrin.

Men under sommaren behövs denna el inte i samma omfattning.  Nu har man inom miljörörelsen och turistfolk kommit på, att under speciellt varma dagar vända på fläktarna, så att de går på överskotts el från några master och då få, ett antal att gå i motsatta riktningen och på detta viset  blåsa en svag avkylande vind in över Årjäng.  Detta gör att man kan erbjuda turister en jämn fin sommarvärme i centrala Årjäng.

Inom både båtfolk och turister har detta hälsats med glädje. Man planerar redan, att vid svaga vindar vända vindriktningen mot Västra Silens norra del, och på så sätt vid vindstilla dagar kunna avhålla segeltävlingar runt Storön.

Vid samtal med en person från Persiska viken Ned Atsröf Lirpe säger denna ”att man genom solenergi får stora elmaster i området, att vid häftig värma, blåsa en svag avkylande vind in över både öken och samhällen”.

Nu när man inom Årjängs kommun satsar stort på hotellet och cykel- och vandringsled bör detta vara ett klart komplement i sommarvärmen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar