Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

onsdag 19 november 2014

Möte inför framtiden i DANO området.

Den 19 november var ett 50 tal representanter för markägare, kanot-& friluftsföretag och turistfolk, kommun anställda, representanter för länsstyrelserna m.fl. samlade i Åmål för att diskutera framtiden för DANO området vad avser framtiden kanot verksamheten i regionen. 14.4 miljoner är avsatt till projektet Affärsutveckling Dalslands Kanalområde. Moderator för mötet var Claes Bjerkne tidigare känd för omfattande turistverksamhet i Västra Götaland och Göteborg.
Själv hade jag möjligheten att med ett Power Point föredrag presentera SCOA´s (Scandinavian Canoe Outfitters Association)inställning och synpunkter på hur vi inom gruppen ser på framtiden för kanotturism i sjöområdet.
En punkt var hållbar turism med vattenanknytning, renovering av befintliga lägerplatser, en effektivare tillsyn av naturvakterna och en ny huvudman för den framtida verksamheten. Vidare att få klarhet i de juridiske och de lagparagrafer som gäller för att ta ut den redan nu befintliga ”naturavgiften” i form av naturkorts avgift på 40: - per person och dygn.
Det diskuterades även möjligheterna att sprida kanotister till andra mindre besökte områden för att inte få den massiva koncentrationen av framförallt tyska kanotister i sjön Foxen och de problem som är där. Ett privat initiativ i detta område har tagits och till delar hjälpt de värsta avarterna.
Projektet innefattar inte bara kanot– och friluftsaktiviteter utan även en översyn, planering och för bättring på många olika områden i kanalsystemet och dess närhet.
Det presenterades också den enkät undersökning som skett under kanot säsongen 2014 och som visar en hel del intressante uppgifter.
Alla var överens om att någonting måste till för att bevara och höja kvalitén och inte kvantitet.

Om allt fungerar kommer projektet att vara klart till 2016.

Det hade varit trevligt om alla deltagarna varit med till slutet på mötet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar