Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 14 maj 2017

Du skall klara dig i 72 timmar !!!


Under den gångna veckan har man i Årjängs kommun, liksom i riket i stort satsat, på information om hur man vid olika former av kris skall klara sig i 72 timmar.
På vår brandstation visade man en brandbil, en polisbil och när det gavs tillfälle även en ambulans. Det var även en del information av en beredskaps samordnarer.

På lördagen var man på torget i Årjäng. Man tala om hur man handlar om strömmen är borta.  Att man skall ha några dunkar för vatten. Vidare  en KRISLÅDA med några konservburkar, lite ljus, ficklampa, spagetti, tändstickor, personliga mediciner, batteri radio och telefonnummer till anhöriga m.m. Det är även en del andra saker i en sådan ”krislåda”.

Man skall ha möjlighet att med olika friluftskök kunna laga varm mat. På medborgarkontoret i Årjäng finns en del broschyrer om hur man skall handla om världen blir UPP och NED.

Sedan 60 talet har vi på Nordmarkens Kanot Center drivit internationella överlevnadskurser under begreppet WEISS, som står för Wilderness Experience International Survival School. Under 6-10 dygn har vi lärt deltagar, att med minimal utrustning klara sig i vildmark under lång tid.
Personligen hävdar jag att har man bra vana med friluftsliv och tränat detta under turer i naturen, vandrande, med kanot eller bara strövat runt några dygn så är man bra rustas vid eventuella kriser med kunskap om hur man på bästa sätt skall klara sig med bristande resurser.

Det är givetvis stor skillnad om man bor i ett höghus i en storstad eller om man som stadsborna kallar det ”på landet”. Det är två helt olika senarior. På landet har man en mängd fördelar.
Personligen anser jag att man bör ha en praktisk uthållighet betydligt längre än det som politikerna och MSB föreslå, 72 timmar.

I dag är det en uppsjö av Bushcraft kurser, överlevnadskurser och allmänt friluftsliv. Med mera än 60 års vana i just friluftsliv som yrke, förordar jag att ovana tar del i en kurs och övrig information.
Civilförsvarsförbundet, MSB kommuner har i dag en hel del bra information hur man handlar vid kriser i samhället, Skaffa gärna denna information.

Det moderna samhället börja ju bli så bekvämt att det är obekvämt, men många har inte förstått detta. Så vänner ”tänk efter före” och inte när det är för sent. 

Detta i all välmening utan att vara en ”besservisser.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar