Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

lördag 31 december 2011

Gott Nytt År 2012

Jag vill önska alla läsare av bloggen ett riktigt
Gott Nytt År.
Sista dagen på året kom det först ett rådjur tidigt på morgonen och strax efter ytterligare tre, en bock, liten get och en större get. Det är de första rådjuren jag sett där jag brukar lägga ut stödfoder. För mörkt för att ta bilder.
I förrgår såg jag en Iller vid Abborrtjärn den sprang ut i vägen ett par meter framför bilen, men blixt snabbt tillbaka i skogen. Första gången jag sett en vildlevande Iller. Hörde i dag att man också sett en vid Breviken på andra sidan sjön.
Bilden är från mitt fönster mot sjön, sjön är Isfri och fullt paddelbar.

torsdag 22 december 2011

Årets längsta natt är över


Nu vänder det.
klockan 06.30 denna morgon torsdagen den 22 december inträffade vintersolståndet - den tidpunkt då jordaxelns lutning från solen är som störst.
Om några dagar märker vi att dagarna bara blir längre och längre, snart kan vi börja paddla igen, (det går också i dag) ingen is ännu.

onsdag 21 december 2011

Vädret växlar hur som helst.

Fortfarande ingen vinter. Ingen snö, ingen is, nästan sant. Men i dag på morgonen -1 grad, några få snöflingor i luften och närmare Årjäng en tunn is skorpa på "Uppsjön" som vi kallar det.
På kanot centret har vi inte haft några besök av varken älg eller rådjur liknande det som var strax före Jul 2010. Några tulpaner är avbetade, men vi har ännu inga djur sett..


Anmälningar till den internationella vinter överlevnadskursen kommer in, så den andra veckan i mars hoppas vi på kallt och bra med snö. Det är alltid trevligt när vädret är lite svårt för deltagarna.
No Pain-No Gain så är det bara på våra kurser. Det finns ett par platser kvar,  så ring eller skriv så berättar jag mera eller se på tidigare kursprogram på bloggen.

söndag 18 december 2011

9 áns vik 18/12 2011



Fullt paddelbart i alla stora sjöar. Endast något litet tjärn på Glaskogen har en tunn isskorpa, men isen bär inte. så stanna på land.

Vintern som var.

Bildén är från vintern den 18/12 2010. Mycket snö och nedtyngda grenar på många av vägarna i Glaskogen. Var med ute ett par gånger för att se om man kunde hjälpa till med att hitta en försvunnen person.
I år är det barmark och kring nollan så Julen blir nog inte vit i år.

torsdag 15 december 2011

Mängder med Gullspångslax inplanterad i Västra Silen i år.





Styrelsen för  Västra Silens  Fiskevårdsområde hade i kväll möte med anledning av vi har fått den Fiskevårdsplan som under sommaren färdigställts. Området har nu tagit ställning till kommande åtgärder i fiskevårdssyfte. Bland annat kan nämnas att det redan skett en stor utplantering av Gullspångs Lax och att detta kommer även att ske under 2012.


Vidare utsågs en arbetsgrupp som skall föreslå platser för risvasar som under vintern kommer att ordningsställas. Detta för att gynna främst abborrfisket. Det åtgår bidrag till en del för fiskevårdande åtgärder, men konstateras kan, att det så kallade KANOTFISKEKORTET á 200:- per kanot och vecka inbringa ganska mycket pengar och som i stort i sin helhet går tillbaka till sjösystemet, dels med utplantering och dels med ordningställande av yngelplatser för öring och lax i de åar som rinner ut i Västra Silen.
Fiskevårdsplanen finns att läsa hos oss om någon vatten-och markägare är intresserad.

Det beslutades också att stärka kontrollen med fiskeuppsyningsmän, så att fiskare i Västra Silen har löst fiskekort. Detta gäller både sommar och vinterfiske

onsdag 14 december 2011

Två söta kattungar bortskänkes


Vi har 2 jätte söta kattunger 12 veckor gamla. De är helt rumsrena och går i "lådan" utan problem. Äter vanlig kattmat och är mycket sällskapliga. Den ena är helsvart den andra grå med vita tassar
Vi kan frakta dom inom kommunen övriga får hämta dom själva.
Slå en signal till 0573 38060 så ordnar vi det.

tisdag 13 december 2011

Två dagars älgjakt i Glaskogen.

Var inbjuden till älgjakt i Glaskogen. Första dagen sköts en älgkalv strax när vi började. Sedan var det flera fasta stånd för hunden, men det det var skarsnö , vindstilla och det gick det inte att komme tillräckligt nära stånden.
Dag två varade bara ett par timmar. Vi hade flera hundar på olika platser, men avbröt snart då hundarna fick ont i tassarna på grund av 8 minusgrader och skarp skare, ett klogt beslut.
Bilden är på ett par älgar som jag sett tidigare i området och den andra bilden är från hemvägen mot Risviken just i solnedgången, som nu på denna tid av året kommer tidigt,
Det var två härliga dagar i Glaskogen tillsammans med ett par jaktkamrater. Gott om "EGENTID" i skogen



.

fredag 9 december 2011

Första riktigt svårt väglag förvinter 2011.

I natt drabbades Nordmarken av mängder med blötsnö och regn. Var på väg till Vännacka för att få rökt Älgkött. En bit norr Årjäng på väg 172 låg ett stort släp i diket, Dragbilen stod tvärs vägen.Vägbanan var snö moddig och jag har ofta funderat på varför lastbilar och bussar får köra utan godkända vinterdäck vintertid.
Oavsett vad myndigheter, vägverket, buss-och lastbilsföretag tycker så är det klart en stor fara för andra trafikanter, att ha dessa stora fordon, med högfart körande på vinterväglag med sommardäck.
Pressade tider, lönsamhet m.m bör inte styra andra trafikanters liv.

Hörde i går en debatt om dubbade däck eller inte och vad som var bäst. Svaret var:
anpassa farten till väglaget, ganska klart och riktigt.

Får internationella gäster i Nyår och jag har meddelat dessa att de måste ha vinterdäck om det råder vinterväglag, så är lagen i Sverige.

onsdag 7 december 2011

Time to make reservation for the WEISS winter training

WEISS Survival Course (Winter)

The Arctic and sub Arctic climate is one of the worlds most beautiful yet most dangerous! It is also this pristine wilderness which offers the brave “bushcrafter” and back woodsman a chance to challenge themselves as well as to extend their knowledge and abilities whilst studying new skills as well enjoying a rare adventure in a winter wonderland with dream like magnificence.
As phase Two of the Wilderness Experience International Survival School programme it is a 100% learning and fun course with plenty of hands on practical time, it is a course which is open to everyone however some previous experience is an advantage as this is a advanced course run in extreme weather conditions (we do not go for the soft option) – and while different in many ways from the Summer WEISS this fantastic course is equally as challenging.
Predominantly run upon and around the Frozen lakes and in boreal pines forests which cover the rolling hills around Riksviken Sweden as well as the WEISS classroom this well established course covers such skills as:
  • Making Emergency snow shoes/travel
  • Navigation
  • Emergency Signals
  • Ice Fishing
  • Snow/survival shelters
  • Fire lighting in extreme conditions – where your life can truly depend on it.
  • Clothing and the importance of a emergency pack
  • Survival and general skills for minus temperature living
  • Edible/Utility plants and resources common to Arctic/Sub Arctic lands/waterways.
  • Various fire types applicable to colder climates
  • First aid and casualty evacuation skills
  • Ice safety and rescue
  • Cross country travel with man haul Pulka
  • Ice fishing using both lines and traps
Upon completing this course you will have earned the right to wear the Winter bar (badge) which can be worn above the much coveted WEISS badge, a sign of distinction, a sign that you are now a highly skilled, motivated and knowledgeable outdoors person who stands head and shoulders above their peers – simply put ‘The Best of the Best’
As with WEISS there is no kit list given and students, being at an advance level, are required to bring the appropriate equipment and clothing however you should be aware the below specialist items will/can be loaned to you.
  • Two Sleeping bags
  • Sleeping mat
  • Snow shoes
  • Emergency Equipment
  • Swedish Polka
  • Axes and saws
adventure 2
Booking reservations now available please contact us to enquire.
All Instruction is carried out in English.
British and Swedish instructors are available for all our courses.
Minimum age for WEISS training is 18 years.
Dates – Winter training will always run in the second week of March,
contact us for exact dates and timm
Price 2012 £675

måndag 5 december 2011

Julmarknad åter utan snö.

Var på söndagen i Lennartsfors, samhället mellan kanotsjöarna Lelången och Foxen. Hörde att de sett stor regnbåge (fisk) i strömmen vid slussen, troligen rymmlingar från fiskodlingen längre upp i Foxen.

Julmarknaden var på Herrgården som nu är mycket smakfullt renoverad.Lokala konsthantverkare stod i blåsten och sålde sina fina grejor. Liten, men mycket fin Julmarknad. Trevligt att ortens konsthantverkare får sålt en del av sina produkter.

torsdag 1 december 2011

Fiskevårdsplan för Västra Silen är nu klar.

Har med stort nöje läst den Fiskevårdsplan som gjorts för Västra Silens Fiskevårdsområde.Det framgår att de insatser som gjorts under många år vad gäller utsättning av Öring samt arbete med de olika lekplatser i vattendragen där Öringarna leker har har fungerat mycket väl.
Det kan också konstateras att vi har en mycket fin stam av storöring i Västra Silen. Den avgift som kanotister betalar för en veckas fiske, det så kallade Kanotfiskekortet för 200:- bidrar till att det finns en hel del pengar som går tillbaka i sjön i form av utsättning av 2-3 åriga öringar och i vissa fall även Gullspångslax.
Gädda och abborre beståndet konstateras vidare att det är helt OK.
Under säsongen 2011 har en del fina exemplar av just öring fångats, men även en del större gäddor. Många av våra kunder meddelar vid hemkomsten, att de har haft Catch and Release vad gäller storlek på öring och i de flesta fall har gäddorna returnerats tillbaka i sjön även om en och annan matgädda ha slutat i stekpannan.
Har även fått en rapporter om fångst av Regnbåge, dvs. fisk som rymt från fiskodlingen i södra delen av sjön. Denna fiskodling är inte omtyckt av ortsbor och de som paddlar i närheten av anläggningen. Nedsmutsat vatten ockh lukt samt ett "oljigt" ytvatten.


Det kommer att tillföras en del kapital till ytterligare fiskevårdande åtgärder, när det gäller ordningställande av lekplatser för Öring, risvasar för Abborre mm.
Nu väntar vi bara på is så vi kan börja pimpla abborre och en och annan "ädelfisk" de senare dock sällsynta, men de fångas av och till.

onsdag 30 november 2011

Vattenfall åtgärdar nedfallna träd.

Höstens första riktiga storm drabbade Nordmarken i helgen och början på veckan. Vi fick under natten kraftig vind och ett par träd lade sig över ledningarna, Vid nio tiden kom två bilar från vår leverentör, Vattenfall och tog bort träden. ca kl 10 kom strömmen tillbaka.
Vad lär man sig av detta. Jo just det vi lär ut på överlevnadskurserna att vara förberedd. Vi tände sterinljus, startade med att elda i Jötul kaminn och köksspisen. Kokade både gröt och kaffe på spisen och allt var som vanligt nästa, bara det att våra datorer inte fungerade.Batteriradion gick i gång och vi fick nyheter.

Vi är ju ganska vana vid strömavbrott, men Vattenfall gör alltid bra insatser för att vi skall få tillbaka ström så fort som möjligt, trots både dåligt väder och snö.

torsdag 24 november 2011

Sista natten med gänget.


Åter ett inlägg som inte har med kanot och friluftsliv att göra. Det har nämnts tidigare att våra mobila musfällor var 4 till antalet. Nu är ett par bortlovad till en granne och en skall troligen till Grimsö om ett tag så i morgon hämtas två av småbusarna till ett nytt "fosterhem".

onsdag 23 november 2011

Bilder till skänks, man tackar.

Fick i dag en del bilder från en deltagare i en säkerhetskurs som Norma Precition var värdar för, Vi ordnade en trivsel kväll "Värmlands timmerhuggar test" och en hel del annat, Över elden bakades "kolbull" för att alla skulle vara rejält mätta innan tävlingarna började. Det var ett 30 tal deltagare från hela landet.
Själva hade vi också en toppen kväll med tävligsvilliga deltagare. Det finns tidigare en blogg om denna kväll.

måndag 21 november 2011

Nu är älgjakten nästan slut i Nordmarken

Körde i dag till Hämnäs för en kontroll av en stuga. Jag körde vägen genom ett tidigare känt vargområde och där man avslutat årets älgjakt. Fick se några fina älgar som betade i en kraftledningsgata. Inte det minsta rädda trots kort avstånd. Kull att älgbeståndet fortfarande är bra trots både varg och jakt.
Kl 1700 fick jag veta att 2 vargar blev iaktagna 0915 i dag några kilometer mot norr där jag tog bilder på älgarna

torsdag 17 november 2011

Lo katterna tillbaka i Risviken

För ett par dagar sedan såg jag en lo katteunge vid Abborrtjärn.Härom kvällen var det ett lodjur som gav ljud ifrån sig strax norr om vår Base Camp. I kväll var lodjuret åter i farten vid ca 2130 tiden. Har sett färska spår på sandstranden.
Tyvärr inte någon bild då det är kolsvart ute så här på senkvällen.
Vi var flera som hörde ljuden både här vid Kanot Centret och uppe på övre Risviken där en granne ringde och talade om för mig att nu var det fart igen.

tisdag 15 november 2011

Så mycket mera- sa han som fick se Årjäng!

I kväll hade företagarna i Årjäng en bra höst träff, ca 60 personer i ledande ställningar mötte upp. Det var representanter för tillverkningsindustrin, handel, turism mfl. både stora  och till mindre enmansföretag.
Man genomgick Företagsföreningens olika långsiktiga och närliggande mål för att utveckla företagandet i kommunen. Man har hunnit långt,men det återstår en hel del innan man har nått det första etappmålet.
Det som var märkbart var en enastående entusiasm från deltagarna och styrelsen ,som bådar gott för framtiden. Den nya ägaren till vårt fina hotell fick berätta lite om hans syn på framtiden och kommande projekt. Det har varit en klar ansikslyftning på hotellet till allas fördel.
Vi bjöds på en fin middag och man kommer att satsa en del på besöksnäringen, där bland annat vi på Nordmarkens Kanot Center är med tillsammans med en hel del andra. Vi är ju en fantastisk kommun med fin natur, vatten och sjöar, fiske, jakt boende från kanotbivack till stugby, privata stugor och hotell.

Tack för en mycket trevlig och givande kväll , men jag missade fotbolls landskampens första halvlek mot England, men det var det värt.

Något är galet i naturen, eller ?

Dagarna blir kortare. Nätterna längre och längre. I dag när det äntligen var solsken fick jag se min egen skugga och fick då klarhet i fenomenet. Solen står lägre, liksom. Tänkte på just sol. När man är ute och idkar friluftsliv är det viktigt att få sol i bivacken på morgonen. Då kan sovsäck och tält eller bivackpressenning torka upp snabbt och man har det fint i morgon solen. På kvällen kan man ju gå till en plats där kvällssolen lyser. Ett enklt men värdefullt tips.

Den moderna tekniken tar över med stormsteg.

Deltog härom dagen i en Minimässa ordnad av Aztek Design i Årjäng tillsammans med samarbetspartners. För 2 år sedan lyckades man på Aztek Design övertala mig att vara med, med en blogg. Nu närmar vi oss 50,000 besök på denna blogg. Skapligt resultat för att mest ha lokal information från Risviken.
Nu gällde det Facebook, en grej som jag varit ivrig motståndare till, men jag såg nu möjligheterna och efter mässans slut, började jag gå med på Facebook.. Åter har Aztek Design lyckats ändra mina ganska fasta ståndpunkter

Vi var ett 20- tal på mässan som var suverän. Stort tack för både information och måltid.

måndag 7 november 2011

Fått tag i "gammal" bilder från Svartisen Expeditionenn 1962

Jag fick för ett par dagar sedan en gammal bild. Den togs 1962 i Mo i Rana Norge.Han som håller i isyxan sände bilden till mig. Det var när vi kom tillbaka från vår vinterbestigning av Svartisen glaciären till Mo i Rana. Vi var iväg i ca 14 dagar i högvintern och lyckades nå toppen.
Drabbades av mycket dåligt väder när vi tog oss tillbaka från Svartisen. Varmt och snöglåp och ett skidföre som inte var särskilt bra.
Året efter var jag med som ledare för en sommarexpedition till Svartisen, som TV filmades av ett team från Luleå, Vi var ca 20 deltagare som jag minns. Bland annat kartlade vi delar av ett större grottsystem och gjorde en sommarbestigning av toppen.

Lyckad November jakt på Älg.

Vi har sedan ett tag ínlett ett samarbete med företaget
"Mitt i Naturen" . Det är främst exklusiv älgjakt med en eller ett par jägare och ett par bra hundar.
Det hela började med skjutprov på godkänd älgskyttebana, ett krav från vår sida, att minst brons märket klaras av. Det gick suveränt och vår gäst klarade provet. Vi tackar för den fina banan och dess medarbetare i Grums för hjälpen. Sedan var det genomgång av säkerhetsregler och hur man skjuter älg och i vilken ordning samt hänsyn till både andra jägare och hundar
Så var det jakt första dagen med 4 hundar som släpptes på olika ställen inom det stora jaktområdet. Flera fasta stånd, men älgarna lyckades i sista stund smita ut ur jaktområdet Det stabilaste ståndet släppte först när skytten var ca 130 meter från ståndet..
Nästa dag nytt område och här var det samma visa. Älgarna försvann ur jaktområdet.
Vi gjorde så ett sista försök,att släppa 2 hundar samtidigt från i stort samma startplats. 15 minuter efter släpp, fast stånd i ca 45 minuter. Eftersom vi vill vänta minst en timme innan man går fram till ståndet, fick älgarna ny fart och sprang ca 1000 meter norrut innan nytt fast stånd med två hundar kring sig. Vår gäst jägare fick då ensam smyga sig på ståndet och lyckades skjuta en älg helt perfekt.
Då jag själv passade ganske långt från skottplatsen blev det inga bilder eftersom mörkrt ganska snart kom,när älgen skulle fraktades ut till bilväg.
En lyckad jakt, ett lyckat arrangemang, en mycket nöjd gäst och en jakt värd som var glad när arrangemanget lyckades.
Kunden har redan beställt ny älgjakt nästa år för sig och ett par vänner som gästjägare.

Stort tack till företaget Mitt i Naturen för ett 100% perfekt arrangemang. Vi återkommer.

Som en kul upplevelse såg jag en lokatt unge kl 0545 springa över vägen ca 5 meter framför min bil vid Abborrtjärn på vägen mellan Risvken och Sillegårdsed

onsdag 2 november 2011

Winter Survival will be second week of March 2012

WEISS Survival Course (Winter)


The Arctic and sub Arctic climate is one of the worlds most beautiful yet most dangerous! It is also this pristine wilderness which offers the brave “bushcrafter” and back woodsman a chance to challenge themselves as well as to extend their knowledge and abilities whilst studying new skills as well enjoying a rare adventure in a winter wonderland with dream like magnificence.
As phase Two of the Wilderness Experience International Survival School programme it is a 100% learning and fun course with plenty of hands on practical time, it is a course which is open to everyone however some previous experience is an advantage as this is a advanced course run in extreme weather conditions (we do not go for the soft option) – and while different in many ways from the Summer WEISS this fantastic course is equally as challenging.
Predominantly run upon and around the Frozen lakes and in boreal pines forests which cover the rolling hills around Risviken Sweden as well as the WEISS classroom this well established course covers such skills as:
  • Making Emergency snow shoes/travel
  • Navigation
  • Emergency Signals
  • Ice Fishing
  • Snow/survival shelters
  • Fire lighting in extreme conditions – where your life can truly depend on it.
  • Clothing and the importance of a emergency pack
  • Survival and general skills for minus temperature living
  • Edible/Utility plants and resources common to Arctic/Sub Arctic lands/waterways.
  • Various fire types applicable to colder climates
  • First aid and casualty evacuation skills
  • Ice safety and rescue
  • Cross country travel with man haul Pulka
  • Ice fishing using both lines and traps

Upon completing this course you will have earned the right to wear the Winter bar (badge) which can be worn above the much coveted WEISS badge, a sign of distinction, a sign that you are now a highly skilled, motivated and knowledgeable outdoors person who stands head and shoulders above their peers – simply put ‘The Best of the Best’
As with WEISS there is no kit list given and students, being at an advance level, are required to bring the appropriate equipment and clothing however you should be aware the below specialist items will/can be loaned to you.
  • Two Sleeping bags
  • Sleeping mat
  • Snow shoes
  • Emergency Equipment
  • Swedish Polka
  • Axes and saws



                           
adventure 2



Booking reservations now available please contact us to enquire.
All Instruction is carried out in English.
British and Swedish instructors are available for all our courses.
Minimum age for WEISS training is 18 years.
Dates – Winter training will always run in the second week of March,
contact us for exact dates and time
Price 2012 £675

måndag 31 oktober 2011

Bort från gift och fällor.

Vi som bor på landet drabbas då och då av råttor,sork, mus och lämmelår.Många lägger ut gift ,en del köper fällor för att bli av med dessa skadedjur. För vår del har vi en suverän katt som håller rent på området och då vi har en del hus samt lager är det ett styvt jobb. Nu har vår katt nedkommit med 4 kattungar. 3 st är bortlovade när de blir ca 12 veckor. En blir nog huskatt för att förstärka försvaret från skadedjursangrepp.
I dagarna har de börjat ta för sig av varm mjölk med äggula och lite fast föda anpassad för småkattor.
Är det någon av våra läsare som behöver en mobil råttfälla så kan vi nog ordna en,det är bara att höra av sig.
Det är vårt sätt att i största mån undvika gift att ha mobil "råttfälla".

onsdag 26 oktober 2011

CEMA Centre Europeén de modélisme Aérien.

Läs de två bloggar efter denna först. så kommer allt i rätt ordning

Så var det stora flygdagen.Ett 50-tal piloter från främst Frankrike, men även andra Europeiska länder kom till den stora flygdagen. De flesta hade mera än ett plan med sig. Det fanns modeller, med upp till ett vingspann av 2 meter. Helikoptrar, så fint byggda att man inte kunde se skillnad på bild om det var en större eller bara en modell. Det fanns WARBIRDS dvs. modeller så noggrant byggda, att till och med piloten hade en karta fast på sitt vänstra knä. Eftersom det var ett readrivet franskt Mirageplan, och de var aktiva senast i Libyen så var kartan också därifrån naturligtvis.


Är den översta bilden här nedanför en riktig helikopter eller en modell?
Svaret ser du nederst på denna blogg.

Den ena piloter efter den andra gjorde de mest fantastiska uppvisningarna. Jetplanen flög i ca 250km i timmen med ett vrål över flygfältet. Helikoptrarna hovrade och flög skalenligt. De större modellerna flyg upp och ned, hängde framför piloten, för att sedan med hög fart gå rakt upp, vända över vingen och så ned i kraftig dykning. Det var så många trix att jag inte kan beskriva dessa.
Efter att ha sett denna fantastiska flyg uppvisningen under 8 timmar, och med den entusiasm de olika piloterna flög, förstår jag att modellflyg är en mycket fin hobby. Det fanns plan till en kostnad av
ca 170.000 SEK så det gällde för piloterna att vara försiktig, med det var proffs som flög med mångårig vana.Det fanns flygplan med 250 kubiks motorer, med 50 kubik i den fem cylindriga motorn. Imponerande att se dessa starta och landa.
Det här har ingenting med vårt friluftsliv att göra, men har man intresse för någonting så kan man uträtta mycket. Det är ju en kraftig kontrast till att paddla kanot på en stilla sjö i solnedgången strax innan "den blå" timmen det är betydligt lugnare och tystare

Bilden är en fin modell helikopter märkt som New York Fire Department.med en spännvidd på ca 1.5 meter i rotordiameter.

Besök på fransk vingård-inte helt fel.

I samband med resan till det Europeiska modellflyg centret CEMA ordnades det ett uppskattad besök på en fransk vingård, med en fin vinprovning och produktinformation Det är ett alternativt för modellflygarna om de vill ha ett par timmars paus i flygandet eller om det skulle vara lite dåligt flygväder (vilket det sällan är) Ett flertal av vingårdens  produkter finns i det svenska sortimentet. Avstånd från flygcentret till vingården ca 12 km.


Under ett par timmar fick vi se allt från 10.000 tals lagrade vinflaskor, till ektunnor med lagrad vin, djupt nede i kalkgrottor, där vinet senare skall fyllas på buteljer.
Detta besök bjuder vingården på, men givetvis kan man och bör man, köpa någonting av kvalitets vinerna som säljs i samband med besöket.
De klassiska franska druvorna cabernet sauvignon, syrah och grenache ger Chateau Vignelaure just den kraft, elegans och komplexitet som slottet blivit så känt för.  
Här Vinslottets hemsida  http://www.vignelaure.com/  samt den svenska försäljaren http://www.domaine.se/  Då detta innehåller information om alcohol kan du läsa vidare om du är över 25 år.

Centre Europeén de modélisme Aérien.

Just hemkommen från en resa till Provance i där en av våra söner hjälper folk med intresse för modell flyg att få använda denna topp anläggning för modell flyg. Du kan se mera på http://www.modellflygresor.se/.
Det är en nyresturerad gammal bondgård med en fantastisk atmosfär och ett gäng unga entusiastiska medarbetare som ser till att både boende, måltider och modellflygning är på topp-och det är det.Kan verkligen rekommenderas.


Bilderna är från frukostmatsalen och från det rum vi bodde i. Med de billiga flygresorna från Sverige till  Marseille- eller Nice på drygt 2 timmar är detta ett fantastiskt arrangemang för de som har intresse för modellflyg.
Långt från friluftsliv och kanot, men inte helt fel att någon inom familjen gör annat när vi har lågsäsong på friluftsaktiviteter och andra äventyr.

söndag 16 oktober 2011

Nu börjar Julmarknaderna.

För ett par veckor sedan började man med Julbord. Har redan sett att man säljer Fastlagsbullar ! Snart blir det väl Påskägg fast vi bara har den16 Oktober.
Var i går på en traditionell Julmarknad på Baldersnäs söder om Bengtsfors  och inte långt från där vi startade Kanotuthyrning på heltid, Laxsjöns Friluftsgård på andra sidan sjön. Det var på den tiden då Albin Ahrenberg ägde herrgården, en ikon inom tidig flygverksamhet i Sverige
Nu var mycket grejor på liten yta, allt från egentillverkade matprodukter, till stearinljus, läder ting, silversmykken och annat som skall locka till köp. Vi tittade bara! men köpte dock en liten burk med Hjortonsylt till ett kraftigt överpris.
Är man i detta område och paddlar kan det vara värt ett besök och titta på den fantastiska parken med ca över 200 olika trädsorter och ett fint Naturrum inom reservatet.


onsdag 12 oktober 2011

50.000 läsare.

I dag på eftermiddagen kom besök 26.000. Tidigare har 24.000 försvunnit så nu är vi uppe i 50.000 besök. Det gläder mig att så många följer vad vi gör och varför.
Skriv gärna en kort kommentar eller annat som kan vara intressant.
Ha dé tillvidare
Preben M

Älgjakten slut för år 2011.

Tidigt i dag onsdag avslutade vi årets älgjakt. Vår licens var på 5 vuxna och 7 kalvar. Detta resultat följde jaktlaget till 100% .
För egen del sköt jag åter en kalv på tisdagen. Sista dagens morgonpass började strax innan fullmånen gick ned över Västra Silen. En underbar höst morgon med lite frost på marken och helt vindstilla. Runt skogarna hördes grannlagens rop från drevkarlarna, och några skott ekade över sjön. En fantastisk naturupplevelse. Av de 12 älgarna på licensen sköt sonen och jag 5 stycken dvs. 41.7%. Lite tråkigt då jag gärna ser att unga nyblivna jägare får en chans till sin första älg.
Läser också i dag i NWT, att det under året fram tills i dag varit 1.721 viltolyckor på våra vägar inom Värmlands län. Det är en olycka på 10,6 på 1000 bilar, ett skrämmande resultat, så de som är mot älgjakt kanske förstår bättre.



Som en liten extra säkerhetsåtgärd har vi märkt ut alla skyttar med "Hunter" så att älgarna förstår att se upp. Nu påstås det dock från sakligt håll att svenska älgar inte förstår och kan läsa engelska, så det kanske var på grund av detta som älgjakten gick så bra.!!
Även älgarna sätter numera ut skyltar där de går.!!