Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

onsdag 26 oktober 2011

CEMA Centre Europeén de modélisme Aérien.

Läs de två bloggar efter denna först. så kommer allt i rätt ordning

Så var det stora flygdagen.Ett 50-tal piloter från främst Frankrike, men även andra Europeiska länder kom till den stora flygdagen. De flesta hade mera än ett plan med sig. Det fanns modeller, med upp till ett vingspann av 2 meter. Helikoptrar, så fint byggda att man inte kunde se skillnad på bild om det var en större eller bara en modell. Det fanns WARBIRDS dvs. modeller så noggrant byggda, att till och med piloten hade en karta fast på sitt vänstra knä. Eftersom det var ett readrivet franskt Mirageplan, och de var aktiva senast i Libyen så var kartan också därifrån naturligtvis.


Är den översta bilden här nedanför en riktig helikopter eller en modell?
Svaret ser du nederst på denna blogg.

Den ena piloter efter den andra gjorde de mest fantastiska uppvisningarna. Jetplanen flög i ca 250km i timmen med ett vrål över flygfältet. Helikoptrarna hovrade och flög skalenligt. De större modellerna flyg upp och ned, hängde framför piloten, för att sedan med hög fart gå rakt upp, vända över vingen och så ned i kraftig dykning. Det var så många trix att jag inte kan beskriva dessa.
Efter att ha sett denna fantastiska flyg uppvisningen under 8 timmar, och med den entusiasm de olika piloterna flög, förstår jag att modellflyg är en mycket fin hobby. Det fanns plan till en kostnad av
ca 170.000 SEK så det gällde för piloterna att vara försiktig, med det var proffs som flög med mångårig vana.Det fanns flygplan med 250 kubiks motorer, med 50 kubik i den fem cylindriga motorn. Imponerande att se dessa starta och landa.
Det här har ingenting med vårt friluftsliv att göra, men har man intresse för någonting så kan man uträtta mycket. Det är ju en kraftig kontrast till att paddla kanot på en stilla sjö i solnedgången strax innan "den blå" timmen det är betydligt lugnare och tystare

Bilden är en fin modell helikopter märkt som New York Fire Department.med en spännvidd på ca 1.5 meter i rotordiameter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar