Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

onsdag 20 februari 2013

In liten fin artikel som visar en del av vår vinterverksamhet. Tack NWT som tar upp detta ämne.

Överlevnadstrio förenar nytta med nöje

ÅRJÄNG: Föda för själen

En vecka under bar himmel är något av en klassisk vildmarksdröm.
De flesta föredrar att göra verklighet av den under sommarhalvåret men det finns folk som tycker att vintern duger lika gott.

Gary Wale, Steve Wiggins och Roger Summersett njuter i kylan intill Västa Silen.
Den senaste veckan har inte varit någon svinkall historia. Att ge sig ut och vandra i den värmländska terrängen mitt i vintern låter dock som galenskap om man är hyfsat normalt funtad.
– Men det här är ett tillfälle för oss att testa oss själva och träna, bortsett från Roger då, han gör det här för att han är galen, säger Gary Wale och skrattar.
Han har spenderat två nätter i det fria tillsammans med kollegorna Steve Wiggins och Roger Summersett. De arbetar i överlevnadsbranschen och slår en signal till vildmarksnestorn själv, Preben Mortensen, när de behöver vidga sina vyer. De vill inte kallas överlevnadsexperter.
– Vad är en expert egentligen? Man kan alltid lära sig mer och jag ser oss snarare som naturens studenter.

För mycket grejer

Trion började veckan i närheten av Järnsjön och har sedan vandrat runt i skog och mark för att landa vid Västra Silens strand.
Meningen med det här äventyret är att testa överlevnadspaket inför våra kurser. Jag har plockat ihop ett eget som är lite gammaldags, Roger har svenska försvarets kit och Steve har burit på sånt man kan köpa i handeln, säger Gary Wale.
Det handlar om att få ett begrepp om vad framtida kursdeltagare ska få med sig när de kastas ut i skogen på en vildmarkskurs. Den främsta slutsatsen de har dragit är att folk släpar på för mycket saker.
Grejer som de varken behöver eller begriper sig på.
Det finns nämligen mycket vanföreställningar kring friluftsliv, enligt Gary Wale.
Det är tv-seriernas fel. Ta en kille som Bear Grylls och den typen av program som han producerar. De visar hur man inte ska bete sig i naturen.

Utmana sig själv

Roger Summersett huser i Sverige medan de andra två bor och arbetar i England. Kurserna som de arrangerar lockar främst män i medelåldern.
Grabbar som börjat krisa och funderar på att köpa en Harley, säger Gary Wale.
I det stora hela tycker de att fler borde ta vara på naturen.
Det är bra att utmana sig själv ibland, säger Steve Wiggins.
Folk spenderar mycket tid på sina arbeten och är ständigt uppkopplade. Luckorna där man kan få andrum är få och det gäller att ta vara på de möjligheter som finns.
Några nätter i skogen kan göra underverk.
– Att komma ut så här är föda för själen, säger Roger Summersett.
Jens Magnusson
0573-76 10 71

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar