Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

fredag 19 april 2013

Besökare i Nordmarken -bra eller dåligt ?

Kanotsäsongen är räddad stod det i Nya Värmlands Tidningen för ett par dagar sedan. Bakgrunden är att SCOA, Scandinavian Canoe Outfitters Association, inte vill gå med på en ca 33.5 % höjning av den frivilliga Naturavgiften på 30:- per dygn, det som skall betalas om man vistas i kanotområdet och använder lägerplatserna. Denna avgift vill man höja till 40: -per person och dygn, för de som hyr kanoter. De som kommer med egna kanoter eller inte löst Naturkortet innan start, skall betala 60: - per person och dygn. Dessa 60 :- per person dygn  betalas  således om vistelsen sker på de lägerplatser som finns i kanotområdet .
En styrgrupp bestående av 2 markägare och personer från respektive kommuner, beslutade då att alla lägerplatser, vindskydd, toaletter m.m. skulle nedmonteras med början 1 Maj. Just det som kanotister betalat för under många år för att få uppfört.
Motiveringen var att lägerplatserna och dess tillsyn och därmed kostnader, inte skall belasta kommunernas skattebetalare.
Men man glömde att nämna att det årligen inkommer mellan 1.2 till 1.5 miljoner kronor till skötsel varje säsong från just Naturkortet . De senaste 10 åren har det således betalats in ca 13 miljoner.  
Markägarna får 3000:- per år som hyra av den lägerplats de ställer till förfogande på ca ¼ ha.
Nu har dock styrgruppen i dagarna beslutat att fortsätta verksamheten 2013 och man har kört ut ved till lägerplatserna. Veden har staplas och är tillgänglig, så att inte olaglig avverkning skall ske av gästande turister.
Situationen är olycklig och SCOA har varit i kontakt med både Länsstyrelsen i Värmland och Jurist från Naturvårdsverket för att klarlägga de regler och lagar som gäller för denna avgift och möjlighet för tillsyns personal att kräva en hög avgift på 60:- per person och dygn om man inte löst avgiften innan start på sin kanottur. Det är inte tillåtet.
Således skall ett föräldrar par med en dotter på 13 år i samma kanot under en tio dagars tur betala 1.800 för att paddla och idka friluftsliv.
Nämnas bör kanske att det är så, om de vistas på en lägerplats.  Men om dessa lägerplatser i vissa områden är överfulla av stora utländska  grupper, som  förhindrar  familjen att utnyttja det de betalat dyrt för, får avgiften  inte betalas tillbaka.
Vad gör man då? Det är som att förbetala för ett hotell rum, men det bor redan folk i rummet när man kommer, och man får inte tillbaka det man betalat för.
Det är det som kallas ”Det Goda Värdskapet” eller ?

Gör pengar till din Gud och de kommer att plåga dig som djävulen

Harry Fielding

Brittisk författare 1707-1754

 

1 kommentar:

  1. Jag vill tacka för alla de positiva mail jag fått som följd av denna lilla notis på bloggen.
    Kul att folk håller med och engagerar sig. Tack.

    SvaraRadera