Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

torsdag 4 april 2013

Björken har många sidor som är till nytta.

Just nu är det vedhuggning av de björkar som fälldes som gäller. De fälldes när det var som kallast och minst vatten i stockarna. Nu är det huggning till storlekar som passar spisar och öppna eldstäder. Vår solen är gynnsam för snabb torkning och innan midsommar skall allt vara inne i vedskjulet. Så är veden klar till senhösten eller ännu bättre till nästa år, som den förutseende gör, är alltid minst 12 månader i förväg, så min ved för hösten / vintern 2013 - 2014 ligger nästan klarsedan förra våren.
Att stå på vedbacken i vårsolen är inte helt fel det heller.
Men - av björkens näver kan man också
tillverka fina förvaringsdosor. Här är några som jag gjort efter indiansk metod. Vi använder dessa dagligen till kaffe, socker, mjöl, salt  m.m. och de har följt oss på många kanotfärder i vildmarken. Billiga, estetiska, vattentäta och praktiska. Bra mycket bättre än plastpåsar.

2 kommentarer:

  1. De ser jättefint ut, Preben.
    Jag vill gärna lära mig hur jag ska göra det. Men det finns so många saker ja vill lära mig..

    Kanske du kan visa oss hur du har gjort dem?

    SvaraRadera
  2. Just nu har jag ingen näver men skall försöka få köpt bra näser för slöjd men har inte hittat någon som säljer .

    SvaraRadera